Натоварено е било денонощието за огнеборците от областта, съобщиха от Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик.

Тази нощ около 01 часа бил получен сигнал за пожар в местността „Гергьовден“, намираща се в землището на Стрелча. По първоначални данни огънят обхванал борова гора и лесонепригодни площи. На място са били изпратени два екипа огнеборци с два противопожарни автомобили, 30 горски служители с 6 джипа, 9 човека от Доброволното формирование в Панагюрище, а към тях се присъединили и около 30 жители на Стрелча.

Гасенето продължило близо пет часа и тази сутрин около 06 часа пожарът бил потушен. В резултат на разразилата се стихия са унищожени около 120 декара иглолистна гора и 20 декара лесонепригодни площи. Причината за възникването на пожара се изяснява от служители на полицейското управление в Панагюрище и огнеборци. Спасени са близо 300 декара с гора, 5 сгради и 20 пчелни кошера.

Пожарникарите в областта са гасили пожари в сухи треви стърнища и отпадъци в районите на Ракитово, селата Мокрище, Мало Конаре, Горно вършило и Карабунар.

Най-сериозна била обстановката при инцидента край септемврийското село Горно Вършило. Огънят обхванал близо 40 декара сухи треви в местността Широко торище и имало реална опасност да навлезе в горски площи. На място са извършвали гасителни дейности екипи от пожарната в Белово и противопожарния участък в Септември, лесничеи с три джипа и един багер „Комацу“ от частна фирма.

В резултат на задружните усилия пожарът бил локализиран и напълно изгасен . Спасени са около 500 декара смесена гора.