Няма начин да не сте искали като дете да участвате в игра по приготвяне на храната. Спомнете си как листата от дърветата се превръщаха в пари, обърната наопъки касетка в щанд за магазин или готварска печка. И за да бъде точко както го прави мама или баба, в детския сервиз приготвяхме вкусни манджички за куклите.

Малко от нас пазят рецептите за приготвяне на истинските гозби, които бабите ни поднасяха с удоволствие, а храната беше толкова вкусна. В наши дни все по-малко ни остава време за готвене, но това не е причина да не помним и да не знаем, как се съхраняват подправките или как да придадем по-добър вкус на яденето.

Заради преживяната от баба ми и нейното поколение Втора световна война, тя не обичаше да изхвърля храна. Включително и подправки. През лятото сушеше магданоз, джоджен, горска мащерка, риган, чубрица и т.нар. калоферче. Всяка от подправките отгледани лично от нея се прибираше в малко хартиено пликче, а цялата зимнина от подправки тя прибираше на сухо и проветриво място в килера на къщата. Вместо чай тя приготвяше отвара от жълт кантарион, мащерка и риган. По две щипки от изсушените билки в литър и половина вряща вода. Ароматът още го помня.

Ако искаше да запази магданоза относително свеж за през зимата го поставяше в бурканче със сол, като ред ситно нарязан магданоз се редуваше с ред сол.

В по-ново време магданоз и босилек можем да запазим във фризера, но задължително ситно нарязан и сух. Възможен е и вариант да нарежете ситно магданоза и да го залеете със зехтин, а след това да го поставите във формичка за лед и да замразите във фризера. Когато ви потрява вадите едно кубче и само чакате да се размрази, качествата и на двата продукта не се променят, ако сте покрили формичката за лед с прозрачно домакинско фолио.

Лукът за готвене не обича топли помещения, той трябва да се съхранява на проветриво място и по възможност на плитка. Така кромидените глави не се допират една до друга и не се развалят всички, ако една е пострадала.

Същото важи и за ябълките, ако ги отглеждате в градината си, най-добре е да ги огледате дали има наранени от беритбата. Всяка от наранените оставяйте настрана и започнете да си хапвате първо от тях. Тези, които смятате да съхраните за зимата, внимателно повийте в парче стар вестник или амбалажна хартия. Когато ги свалите наредени в касетки в мазето е добре периодично да ги преглеждате, защото дори само една ябълка да е загнила, тя ще пренесе плесените и на другите, и така ще изхвърлите цялата касетка. Хартията ги предпазва от този директен досег и може да спаси от гниене останалите ябълки.

Сухи чушки за Бъдни вечер можете да си приготвите като изберете двадесетина немного едри червени чушки, след като ги измиете, ги подсушете с кърпа или салфетка. Нанижете ги на здрав конец за дръжчиците и оставете да се сушат на сенчесто и проветриво място. За да им осигурите достъп на въздух и в сърцевината ги набодете на няколко места с игла. Така няма да загният вътре. Една от чушките ще ви свърши работа за нещо, което ще научите след малко.

Но за да стигнем до там ви трябва и една хубава голяма тиква, която ще превърнете в рачел за зимата. Но не изхвърляйте семките, подсушете ги и ги обелете, а след това изпечете, но без да ги овалвате в сол.

„Рецептите на баба“: Рачел и петмез според брациговските правила

И както казах нищо за ядене не трябва да се изхвърля. Вероятно така се е появила домашната мерудия. Какво ви трябва, за да я приготвите?

Необходими продукти:

Обелени печени тиквени семки, печен нахут, печена царевица или останалите неопукани зрънца от пуканките, суха градинска чубрица, малко мащерка, суха червена пиперка и ситна сол.

Всички продукти трябва да са сухи. Смелете ги добре по отделно в кафемелачката и когато се превърнат в разноцветни купчинки, започнете да експериментирате. Комбинирайте и смесвайте докато се получи вашата шарена сол. След като стане, я съхранявайте в сух буркан, с добре прилепваща капачка. Ако искате подправката за филията с масло леко да налютва трябва да поставите суха люта чушка.