Министърът на отбраната Георги Панайотов, посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа и областният управител на Пазарджик Иван Васев наблюдаваха демонстрации на способности на участниците в съвместната българо-американска подготовка JCET в учебен център „Црънча“. Военнослужещите представиха своите умения при инфилтрация по способа „скок от малка височина с незабавно разтваряне на парашута“, инфилтрация на снайперски тим по алпийски способ за заемане на огнева позиция, директни действия за обезвреждане на терористи в сграда. Те показаха своите умения при изпълнението на военно-ръкопашни техники, както и при динамичната стрелба на къси и пределно къси дистанции.

Целта на съвместната българо-американска подготовка е да се повишат оперативната съвместимост на национално и на съюзническо ниво и взаимодействието при изпълнение на съвместни специални операции, както и способностите на формированията за действия в реална среда.
Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев отбеляза високоинтензивната подготовка, която провеждат военнослужещите.

За трети път тази година се провеждат съвместни подготовки с формирования от Силите за специални операции на САЩ. „Стремим се да стъпим на изграденото до момента и да надграждаме като интензитет и сложност на задачите. За тази подготовка американските колеги пристигнаха с модерна и иновативна високопроходима и скоростна техника, с която ние също имаме възможност да тренираме и да работим. Останалите действия и процедури в хода на подготовките са близки до основните мисии на Силите за специални операции“, каза още генерал-майор Явор Матеев. По думите му – в момента текат две съвместни подготовки с военнослужещи от САЩ, едната е съвместната българо-американска подготовка JCET, другата е с Военновъздушните сили в рамките на учението „Тракийско лято – 2021“.

Няколкостотин български военнослужещи ще подпомогнат охраната на българската граница за предотвратяване на нелегално проникване на българска територия. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов.След вчерашната координационна среща в Елхово със структурите на МВР е потвърдено, че българските военнослужещи ще се включат в действия по предотвратяване на нелегално нахлуване на българска територия на българо-турската и българо-гръцката граница. „Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това“, подчерта министър Георги Панайотов.

По думите му – военнослужещите, които ще заминат за границата, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка. „Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост).

Предстои да бъде издадена министерската заповед за участието на военнослужещите.За демонстрацията на способности днес на учебен център „Црънча“ министър Панайотов заяви: „Искам да дам много висока оценка на генерал-майор Явор Матеев и всички негови подчинени, организатори на учението. Това е перфектно планирано и изпълнено учение, в което действаме с наши съюзници. Всичко говори за тяхната висока натренираност“.