Специалните сили са готови да се включат в охраната на границата, заяви командирът на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев по време на българо-американска подготовка на полигона „Црънча“, съобщи БНТ.

Той уточни, че командосите са готови да приложат специфични техники и способи като секретни постове, специално разузнаване и наблюдение, задържане и недопускане на нелегално навлизане на територията на страната. Ще се използва щатното въоръжение на командосите.

Да наблюдава демонстрациите днес дойде и посланикът на САЩ Херо Мустафа. Военният министър Георги Панайотов прие почетния строй.

Участие в демонстрацията, която се провежда от 16 август до 10 септември, вземат военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции и взвод от Специалните сили на Съединените щати.

Целите на учението са повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие при изпълнение на съвместни специални операции; задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и САЩ, както и разширяване на сътрудничеството в Балканския и Черноморския регион в областта на сигурността.

Снимки: БНТ и БТА