По случай 6 септември – Съединението на България, обектите на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъдат отворени за посещение със свободен достъп (без входни такси) от 10.00 до 17.00 часа. Това се случва на всички големи национални празници, поясни дирукторът на музея Борис Хаджийски.

На 6 септември 2021 г. се навършват 136 години от Съединението на Княжество България с автономната област Източна Румелия. Това е важна стъпка към постигането на национално обединение на българския народ и в исторически план е естествено продължение на революционните действия от Април 1876 г. и на възрожденските идеи за национално освобождение.

Населението на Пазарджишкия край участва активно в събитията. На 2 септември 1885 г. панагюрци се вдигат на бунт за превземането на властта в града, с което слагат началото на действията за съединение на Княжеството с Източна Румелия. Столицата на Четвърти революционен окръг от времето на Априлското въстание става център на естественото продължение на националната революция.

Официалното провъзгласяване на Съединението се извършва на 6 септември 1885 г. в Пловдив, където е образувано Привременно правителство с председател д-р Георги Странски. На 8 септември княз Александър Батенберг издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна България“, а на следващия ден заедно с премиера Петко Каравелов вече са в Пловдив.

Съединението е защитено на бойното поле от младата българска войска в последвалата Сръбско – българска война. Обединението на Северна и Южна България е едно от най-значимите събития в българската история – гордост за много поколения българи и повод за преклонение пред решимостта и героизма на нашите предци.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!