Второто издание на конкурса „Пещерските будители“ ще стартира в първия учебен ден – 15 септември 2021 г. Той се организира от „Биовет“ АД, а участие в него могат да вземат всички ученици от първи до дванадесети клас от училищата на територията на община Пещера. Тази година участниците ще работят по темата: „Крепостта Перистера – минало и настояще“. Крепостта е включена в „100 туристически обекта“ на БТС и е една от придобивките на града, с която пещерци се гордеят.

За първи път тази година, освен литературно произведение и рисунка, се включва и раздел фотография, като се очаква, че децата ще проявят творческо отношение към темата и ще представят своя поглед за забележителността. Освен самата крепост те могат да снимат, рисуват и разказват за експонатите в местния Исторически музей, както и за хората, които са работили по възстановяването и проучването на крепостта.

Условията за участие ще бъдат публикувани на 15 септември, с тях вече са запознати преподавателите по български език и литуратура, и изобразително изкуство, които ще оказват съдействие на децата при подготвянето на конкурсните работи.

Припомняме, че миналата година в конкурса се включиха 69 деца от цялата община, а връчването на наградите бе направено в двора на Историческия музей в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември. Наградният фонд за децата и издаването на сборник с техните произведения са осигурени от „Биовет“АД. Тази година церемонията по връчването на наградите ще бъде заснета от професионален фотограф и всеки от участниците ще получи флашка с отразяването на събитието.

Ръководството на „Биовет“АД пожелава успех на малките творци.