Георги Кръстев е на 23 години, той е от Пазарджик.  Израства в Австрия, но решава да се върне в България, за да се развива у нас. Завършва Hauptschule Gänserndorf и Polytechnische Schule Gänserndorf в Австрия. Бакалавър по Стопанско управление с интерес да прокара първата Магистърска програма по Подбор и управление на кадри в България и третата в Европа. Работи в най-голямата българска агенция за подбор, като старши експерт по подбора, в последствие става Мениджър на проекти и търговската дейност свързана с подписването и осигуряването на договори за подбор в Декра Арбейт груп една от най-големите компании за подбор в световен мащаб. Работи с компании лидери на пазара като: Microsoft, Commerzbank, Digital, Sage, Sales Force, SAP и много други.

Утре, в 10 часа, във филиала на ВУАРР, на ул. „Г.Пенев“31  в Пазарджик, ще представи книгата си „Наръчник по подбор и управление на кадри“, придружена с Академичен учебен план за прокарването на първата Магистърска програма по тази специалност в България и третата в Европа.

Какво ви накара да работите по тази тема?

Подборът на кадри и конкретно професията Специалист по подбор е много разпространена, както в Щатите така и в Европа, но и България не остава по-назад у нас работят около 30 000 души в тази индустрия. Намирайки се в епидемична обстановка и в световна икономическа криза, много хора остават в България без работа, също така много Българи се връщат от чужбина именно заради това. Това което те не знаят е, че България също предлага възможности за изкарването на прилични заплати близки до Европейския стандарт. В индустрията наречена Аутсорсинг (BPO), търсят се редовно кадри който да владеят Немски, Английски, Испански, Френски, Норвежки и много други езици. ИТ индустрията, Човешките Ресурси, Логистиката и Подборът на кадри също предлагат отлично заплащане. В повечето компании има вече наложен модел за работа от вкъщи, което предвижда възможността всеки да работи от родния си кай и по този начин да подпомага малкия и средния бизнес. Основна мотивация намирам в това да помагам на хората да си намерят работа и да запознавам обществото с възможностите който имаме в България, това е и причината да е върна. Четивото което представям е същевременно Академичен труд, но и практично. Благодарение на него подборът и намирането на кадри ще бъде улеснен, тъй като съдържа всички възможни канали за подбор, методиката за намиране на кадри и ясни примери, как това да се случи. Наръчникът ще служи за база, чрез която да бъде издаден Учебни по подбор и да се прокара първата Магистърска програма по Подбор и управление на кадри в България.

Според вас какъв е най-големият съвременен проблем свързан с избора на кадри за дадена дейност?

Липсата на информираността на хората и недоверчивостта. Има и един друг проблем трудно се намират квалифицирани кадри, за да може някой да работи като посредник, трябва да е запознат с пазара на труда, как да търси ИТ специалисти, Инженери, Физици, Химици, кадри за Авиацията и за производствена дейност. Това обаче се учи само чрез стаж в посредническа фирма и много често пробивът там и достигането до стажантска програма е много трудно. Ще бъде страхотно да има Магистърска програма, която да дава теоретична подготовка и възможност придобитото знание да може да бъде защитено и сертифицирано. Индустриите който посочих включително и подбора на кадри, дават възможността да се работи  на подобни позиции и в чужбина на английски или, в последствие, чрез преодоляването на езиковата бариера.

Има ли рецепта за успешен мениджмънт и каква е тя, ако смятате, че съществува?

Разбира се, за всичко има успешна рецепта. Важно е да не се губи фокусъта за това какво искаме да постигнем, не трябва да се отклоняваме от пътя и да работим в полза на нашето бъдеще и най-вече да правим това което ни доставя удоволствие.