Учебната година в община Пазарджик ще започне присъствено

 „Продължаваме  нашата политика по отношение на спорта и то не само на активните спортисти, а най-вече да създаваме такъв тип съоръжения, които да предположат физическа активност на децата. Защото е много важно от малка възраст да имат места, където да спортуват. Понякога имаме претенции, че децата не спортуват, че не са физически активни и са само пред телефоните. Но в крайна сметка, за да проявят такава активност, те трябва да има къде да го направят.“ Това сподели кметът Тодор Попов при посещението си в ОУ „К. Величков“ в Паталеница, в чийто двор са изградени нови спортни съоръжения.

„През следващите години ще започнем да изграждаме такъв тип съоръжения и в населените места с функциониращи училища. Започваме от Паталеница тази година, следващата ще продължим през по-големите села – в Мало Конаре, в Ивайло, Главиница и т. н. Защото, като изградиш   такива съоръжения, те не са чак толкова скъпи, се дава възможност на децата да тренират. Така се подобрява и физическата среда в селата. Вижда се, че тук, в Паталеница сме поставили детски площадки, направихме и тези две съоръжения за баскетбол и волейбол,  едно игрище за футбол. Ремонтът  ще продължи, тъй като тук правим тези хубави юлски Паталенски театрални вечери, и ще подновим и самия двор, за да бъде приятно и за децата, и за техните родители.“, увери Попов.

Той заяви, че учебната година в община Пазарджик ще започне нормално. „Имаме готовност за това. А пък и самите деца искат да ходят на училище. Моето лично  мнение, не съм експерт да давам оценки какви мерки трябва да има, но желанието и на децата, и на родителите, и на учителите, и мнението на експертите е, че децата трябва да учат присъствено. Трябва да направим всичко възможно да им осигурим това, защото  там са си в средата, имат социални контакти, имат живия контакт с учителя, със своите съученици.

Така че стартираме учебната година в Пазарджик присъствено и вече в зависимост от ситуацията ще се съобразим с мерките, които се предпишат. Но аз силно се надявам, че  тези мерки трябва да бъдат такива, че минаването на онлайн обучение да е някакъв супер краен вариант, защото то показа своята неефективност“, убеден е кметът на Пазарджик.