Православната църква отбелязва на днешния 14-ти септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва и началото на есента. На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. Вярва се, че именно на 14-ти септември се е случило чудото с Христовия кръст.

Историята разказва, че  майката на император Константин – Елена, чиято християнска дейност се изразявала в широка благотворителност на бедните и в построяване на много храмове, в чест на победата на сина си Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм.

Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста много си приличали и не могли да определят точно кой е на Исус Христос. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало чудо: мъртвецът оживял и се изправил. Тези, които придружавали царица Елена прегръщали и целували Кръста Господен. Така кръстът от средство за наказание станал средство за спасение. Кръстът станал символ и знаме на Християните и с него те побеждават всяко зло.

Оттогава всяка година на 14 септември Светият Кръст се изнася за поклонение. Колкото вярващи, болни потърсят Божията милост, я получават. Благоразумни християни решили да разделят Светият Кръст на три части: една част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

 

Днес имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстена, Кръстан, Кръстана.