Преди единадесет години Христина Байрякова искаше да организира на съпруга си специално парти за тридесетия рожден ден.

Радостин е автомобилен ентусиаст със слабост към Ферари, така че тортата на тема кола ще бъде подходящ подарък и такъв, който няма да е трудно да се направи – или поне така си мислела Христина. Двойката живее в Панагюрище и се оказва, че най-близката пекарна, която може да направи специална торта, се намира в Пловдив. Пренасянето на тортата до Панагюрище не гарантира, че тя ще пристигне непокътната.

И така, Христина запретва ръкави и резултатът е запомнящ се: блестяща торта Ферари в класическото червено на марката е поднесена на събиранието и е била приета с ентусиазъм от всички. Радостин останал безмълвен.

Днес Христина, вече е завършила Бизнес академия за начинаещи предприемачи (BASE), програмата за предприемачество на Фондация „Америка за България“ , ръководи собствена пекарна и прави по няколко специални торти всеки месец. Но тя все още си спомня тази първата, направена преди единадесет години, и не само защото е изненада за нейния партньор в живота. На Христина ѝ бяха необходими три дни, за да изпече и сглоби тортата, процесът стана още по -предизвикателен, тъй като тя използва домашно оборудване. Тя гледаше видеоклипове в YouTube, за да измисли някои от по – сложните детайли и се обърна за помощ към приятел, за да събере всичко. Тя дори изработи ръчно от шоколад логото на коня на марката.

Малко след рождения ден получава първите си поръчки, първоначално от семейството и приятелите. „Всичко започна на шега, но скоро получих поръчки и от непознати“, казва Христина. В онези дни тя все още гледа на сладкарството повече като хоби, отколкото като бизнес. Скоро професионалните начинания бяха напълно изхвърлени от ума ѝ: тя и Радостин станаха родители на близнаци и за няколко години грижите за тях се превърнаха в нейния основен приоритет.

Заради това Христина продължава да пече за другите – само от време на време, докато децата са малки и с нарастваща честота, когато те пораснаха. „Имах някои идеи за това какво е бизнес, но наистина нямах представа какво ще правя като предприемач“, казва тя.

Последният тласък идва от BASE, безплатна програма за предприемачество, за която Христина научи от свой приятел, който я насърчи да кандидатства. „Регистрирах се смело“, казва тя през смях. Приета е за лятното издание на програмата през 2019 г. в Панагюрище и скоро ѝ просветнало. Осъзнава, че да си в бизнеса не включва да правиш нищо коренно различно от това, което вече правиш. Нещо повече, Христина вече беше много добра в това: винаги доставяше най -доброто качество в като бюджет и време. Правенето на бизнес включва и промяна в начина, по който мислеше за работата си и следване на няколко прости стъпки.

„Интересът ми се засили. Всичко, което научих в програмата, беше полезно “, казва Христина.

В продължение на три месеца ментори доброволци от света на бизнеса насочваха Христина и други начинаещи предприемачи през тези стъпки, обхващащи теми като бизнес планиране, бюджетиране, проучване на пазара, ценообразуване и продажби, маркетинг и управление на взаимоотношенията с клиенти.

Говореха за своите първи стъпки в бизнеса и първоначални злополуки. Те дадоха практически задачи и помогнаха на участниците да изяснят своите бизнес планове. В края на програмата участниците представиха своите идеи с шанс да спечелят подкрепа за своето развитие.

Представянето на Христина спечели журито, спечелвайки ѝ голямата награда на програмата. Няколко месеца по -късно, през декември 2019 г., пекарната на Христина отвори врати за клиенти в Панагюрище.

Днес бизнесът процъфтява в пекарна Maraia , която е кръстена на дъщерите на Христина и Радостин, Мария и Рая. Разположена на една от главните улици на Панагюрище, тя получава много редовни клиенти и поръчки. Клиентите могат да избират от богат набор от сладкиши или да поръчат торта по своя идея. Празниците вдъхновяват специални десерти и декорации, а редовните посетители вече знаят, че трябва да дойдат, за да проверят новостите за Деня на майката или Свети Валентин. Наскоро Христина добави кетъринг към разширяващия се бизнес, след като се обедини с декоратор и колега завършила БАЗА Петя Узунова-Насева.

Христина вярва, че не можеш да се провалиш „ако вложиш душата си в нещо“. И за всички, които са били в Марая, е ясно, че го прави. Всичко е направено с мисълта за клиента – от приветливата атмосфера на магазина до вниманието към детайлите, видими във всяко едно от нейните творения, до нейните постоянни експерименти и иновации. „Обичам да правя нови неща, неща, които хората харесват“, казва тя. Христина с внимание се отнася и  грижи за клиентите си, води множество бележки за специални поръчки и ясно комуникира с клиентите, за да се увери, че са напуснали пекарната й щастливи. Веднъж тя дори направи торта за рожден ден по рисунка на малко момиченце.

Тя научи и няколко тежки урока. Когато поемете ангажимент, не можете да го нарушите, дори ако това включва да останете будни цяла нощ, което тя често прави. Уикендите и официалните празници са особено натоварени, а през лятото уикендите са дълги, тъй като хората търсят идеалното време за сватбата си или за кръщене. Това лято тя успя да получи малко почивка, но едва след като публикува съобщение във Facebook. „Миналото лято телефонът ми прегря“, казва тя, смеейки се. Не беше обявила почивката официално.

Редовен клиент и приятел наскоро дойдоха в магазина, за да направи поръчка, и двамата разговаряха за това и онова. В един момент клиентът каза: „Все още си спомням тази невероятна червена торта Ферари!“

Ако някой все още си спомня работата ви единадесет години по -късно, това, което правите е правилно.

Бизнес академия за стартиращи предприемачи (BASE) е програма за обучение по предприемачество, разработена от фондация „Америка за България“ и се осъществява в партньорство с организации като Асоциацията на индустриалния клъстер Средногорие, Националната асоциация на малкия и среден бизнес, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE ), Съвет на жените в бизнеса в България, Асоциация Magna Natura, Фондация „Източен ускорител“, Фондация „Общество и безопасност“ и Доверие за социални постижения. От първото си издание през 2018 г. BASE помогна на десетки лица в цяла България да изградят или разширят малкия бизнес, създавайки стотици работни места на места като Ловеч, Троян, Плевен, Мирково, Златица, Панагюрище, Етрополе, Елин Пелин и София.