Първият училищен звънец днес удари за всички школа в страната, а първокласниците на ОУ“Патриарх Евтимий“ в Пещера, както своите връстници в останалите училища очакваха с нетърпение да видят своята първа класна стая. По стародавна традиция най-напред бе посрещнато училищното знаме.

Церемонията по откриването на учебната година започна с кратка програма, а заради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса броят на родителите в училищния двор бе твърде ограничен.

Въпреки това празничното настроение бе обзело всички, прекрачили прага на иновативното училище, което вече може да се похвали и с нови придобивки в своя двор. Специална благодарност от името на педагогическия екип по този повод бе изказан към спомоществователите на начинанието, за което ще ви разкажем утре, а те са „Биовет“ АД, фирмата на Пашкулев и Община Пещера.

Основно училище “Свети Патриарх Евтимий” е наследник на създаденото през 1960 г. Основно училище „Великият октомври“. На 30.10.1990 г. то се преименува приемайки името на книжовника и патриарх от Второто българско царство.

Първата копка е направена през лятото на 1959 г. Открива се на 7.09.1960 г. Сградата не е напълно довършена, но започват учебните занятия още през първата учебна година 1960-1961. На два от етажите се учи, на другите два строителите продължават да работят.

Директор до 1968 г. е Никола Маринов, след него до 1972 г. е Сава Паунов, а след това Тодор Захариев. В завършен вид училището има 16 класни стаи. Днес най-голямата гордост на школото е иновативният кабинет.

 

Към малките най-напред с приветствие се обърна директорката на училището Калинка Павлова. Чуйте и вижте какво каза тя.

След това думата взе кметът на Пещера Йордан Младенов, който бе официален гост на церемонията.

Малко по-късно прозвуча и първият училищен звънец, а всяко от децата бе посрещнато с погача и мед в сградата на школото.

118 първокласници ще прекрачат прага на Общинските училища през тази година на 15 септември.  Всеки един от тях ще получи като подарък книжка с български народни приказки, с лично послание от кмета на Община Пещера Йордан Младенов. Това съобщиха от Общинска администрация.

“Бъди трудолюбив и прилежен ученик! Обичай и се гордей с родния си край и България” е посланието на градоначалника към младостта на Пещера.