Всеки месец бюджетът на семейството е ограничен. Възможностите за харчове са неограничени, както и потребностите на вас и вашите близки. Има много начини да сложим в рамка месечния си доход, но кои са начините за пазаруване, с които да спестим максимално много пари? Има ли хитрини, с които да ограничим разходите, дори когато говорим за ежедневно необходими продукти и стоки? Как да пазаруваме ефективно изобщо? Как да пестим пари, докато всъщност постоянно и неусетно ги харчим и в крайна сметка винаги се питаме „къде отидоха тези 100 лева“?

Ето и пет полезни съвета, с които да постигнем наистина максимално съотношение на качеството спрямо цената при пазаруването, и с които всяка наша покупка  няма да бъде просто харчене на пари, а ще бъде и спестяване. Как да създадем навици на разумен потребител?

  1. НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ПРОДУКТИТЕ НИСКО НА РАФТА

Първото от правилата за спестяване на пари по време на пазаруване е да държите очите си отворени. Може да звучи елементарно, но трябва да знаете как да избирате продуктите според качеството им, а не според разположението им на рафта. Добра идея е да потърсите необходимите ви продукти дори и в задната част на магазина, както и да избирате артикули, които са отдолу или най-отгоре на рафтовете. Защо? Защото там са обикновено най-изгодните като цена продукти, а те често по никакъв начин не отстъпват на вече утвърдените марки на пазара. Всъщност именно в тази част на рафта може да намерите и най-изгодната за вас оферта.

  1. КУПУВАЙТЕ НА ПРОМОЦИЯ

Да. Става въпрос за ежедневно потребими продукти, които почти всяка седмица ще откриете на промоция в някой от магазините. Само се замислете от колко намаления и отстъпки може да се възползвате, за да се снабдите с така необходимите продукти – захар, олио или брашно например.

  1. ИЗБИРАЙТЕ СЕЗОННА ХРАНА

Хубаво е да се придържате към избора на сезонни продукти. Продукти изобщо, не само плодове и зеленчуци. Всички обожаваме да хапваме свежи салати, плодове и зеленчуци, харесваме здравословното и растително хранене и съответно това се превръща в навик на все повече хора. Избирайте алтернативи, подходящи за сезона или купувайте замразени плодове и зеленчуци, които в случая отново ще се отразят по-добре на портфейла ви.

  1. ВИЖТЕ КАТАЛОГА

Независимо дали става въпрос за покупка на храна или други покупки за дома, не забравяйте, че търговците имат периодични отстъпки и промоции. Можете да ги следите както от сайтовете им, така и от каталозите, които разпространяват. Ако сте решили да използвате кредит при покупката на по-скъпа стока, като мебели, телевизор или друга техника, също можете да се възползвате от различните промоции, които търговците предлагат и в немалко случаи ще се окаже, че стоката на промоция в каталога изобщо няма да изисква толкова вложения на финансови средства, колкото сте предвидили.

  1. ДА ИЛИ НЕ НА ИМПУЛСИВНИТЕ ПОКУПКИ?

Не, но не и ако говорим за отдавна потребна вещ, която вече е в промоционален каталог и наистина не сте могли досега да намерите на по-изгодна за бюджета ви цена. Проверете и се уверете на https://www.kaufland.bg/ . Иначе, за да се справите с импулсивното пазаруване, е добре винаги да сте подготвени със списък на нужните покупки. Независимо дали пазарувате веднъж за цялата седмица или предпочитате по-честите посещения на магазина, списъкът ще ви помогне да спестите средства от продукти, които не са ви необходими в момента.