За поредна път възпитаниците на ПГХХТ отпразнуваха началото на новата учебна година. В двора на училището се събраха осмокласници заедно с учениците от останалите класове, за да посрещнат с усмивки и много положителни емоции започването на един нов етап в образованието си.

Традиционно, събитието започна с тържествена програма. Водещи на тържеството бяха Теди Янкова от 12а и Васил Щерев от 12б. Развълнувани и усмихнати, те поздравиха учениците по повод настъпването на новата учебна година и им пожелаха попътен вятър.

Гости на тържеството бяха Валери Ангелов от ЦМДТ АМАЛИПЕ, партньорите-работодатели – Никол Петкова, представител на МОНДИ СТАМБОЛИЙСКИ ЕАД, инж. Георги Щерев от БИОВЕТ АД и Ирина Георгиева, председател на обществения съвет.

Те, заедно с учениците на ПГХХТ, се насладиха на впечатляващата програма, подготвена от химиците на училището. В химичните опити участие взеха Франко Петров от 9а, Станислава Нешкова от 10а и Жулиан Тодоров от 10б.

В програмата бе интегрирано и училище за родители, в които с удоволствие се включиха майки и бащи на учениците на ПГХХТ.
В края на тържеството, директорът на училището, Тодор Джамбов поздрави всички, като пожела тази учена година да бъде ползотворна и даряваща с нови умения и знания.

Дуалното обучение в професионалната гимназия обхваща двугодишен период от време, като учениците от 11 кл. имат два дни практически занятия в „Биовет“ АД, а зрелостниците прекарват три дни от седмицата си в реална работна среда.

Всеки от възпитаниците на училището получава реално заплащане на своя труд по време на практиката си в предприятието, като е важно да отбележим, че транспортът, работното облекло и личните предпазни средства се осигуряват от предприятието. Фирмата се е погрижила и за безплатен обяд на обучаемите. Най- усърдните от тях ще намерят своето работно място незабавно след приключването на Професионалната гимназия по химия и химични технологии в Пазарджик. – поясни Георги Щерев от „Биовет“ АД, който координира връзката между училищата и предприятието.

След завършване на средното им образование учениците, които имат желание да продължат във висше учебно заведение по специалности свързани с химическата индустрия, могат да разчитат на стипендия от „Биовет“ АД за целия срок на обучението.

За новата учебна година Професионалната гимназия по химия и химически технологии ще приеме пълна паралелка от желаещи да се обучават по специалността „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“.