Кирил Петков, Асен Василев и техни съмишленици представят в София идеите си за бъдещо участие в политическия живот на страната. Новият им политически проект се казва „Продължаваме промяната“.

Критериите по които ще се избират хората за листите на новата политическа формация бяха посочени от Кирил Петков –  добра кариера извън политиката, независими хора, с възможност за независимо вземане на решения. Важно условие е да не са били в друга партия, да нямат скандали, които всеки от нас да може да провери и всеки ще подпише договор за почтеност, да нямат скрити пари и неща, от които се срамуват.

Асен Василев: Няколко думи за това каква България си представяме. Данъците в България са високи и няма нужда да се пипат, има достатъчно постъпления, НАП просто трябва да си ги събере. Въпросът е, че всички контролни мефанизми са изключени, видяхте как се правят обществени поръчки или се раздават пари без обществени поръчки, ако нещата се правят по правилата ще имаме държава която дава еднакъв старт на всички. това не е утопия, без частен урок успях да отида в Харвард, което говори, че качествено образование може да има ако има качествени учители и образование.

Можем да имаме качествено здравеопазване, рабен старт означава, това образование и здравеопазване означава те да бъдат едни и същи не само в София, а ив най-малкото българско село. Ако просто си съберем това, което държавата трябва да събее, ако парите ни се харчат с грижа и наитина за хората, които ги ползват, всичко това може да се случи. Тогава ще станат и две други неща – нашите бизнеси ще се развиват, силно вярвам, че ако Бъгария се развива в тази посока все повече млади хора ще започнат да се връщат тук. Това е което искаме да направим, това не могат да го направят седем – осем човека, можем да го направим ако го искаме всички.

Десни инструменти, с които се постигат леви цели. Това означава, че няма да увеличават данъци, за да съберат повече приходи в бюджета, а ще оптимизират разходите. Целта ще бъде да запушат пробойните, през които изтичат държавни пари и да ликвидират корупцията. В резултат на това ще бъдат постигнати „левите цели“ – хората и бизнесът ще усетят реална подкрепа в кризата.

Публичност. Част от тази политика ще бъде и пълната прозрачност на разходите. От досегашните им изказвания личи, че един от принципите им ще бъде държавата не само да харчи парите по най-ефикасния начин, но и да се отчита през тези, на които са парите – данъкоплатците.

Кредити, не помощи за бизнеса. Когато държавата взима чрез данъците, тя има задължението да даде тези пари по най-ефикасния начин, защото не са нейни. В този смисъл помощта не трябва да е безвъзмездна, а като кредити, които той ще трябва да върне.

Експорт. Очаква се да предложат икономически мерки, с които България може да стане богата държава (по израза на Кирил Петков), като се ориентира към износ на външни пазари и като привлече инвестиции, произвеждащи продукти с висока добавена стойност.

Между шест и седем парии ще бъдат включени в коалиция с името „Продължаваме промяната“, социологическите агенции към момента дават 9 % на бъдещата формация в предстоящите избори. Не сме вземали структури от никаква партия и няма да вземаме, заяви Асен Василев. Това, което казваме на партиите е, че искаме регистрацията на партиите, за да можем да се кандидатираме и да участваме в предстоящите избори, казвали сме им само това, че ние не искаме финансиране, искаме само възможност да влезем в следващия Парламент. Ще направим коалиция на почтените, допълни Килир Петков. Ще се коалираме с всички партии, които споделят това което вече заявихме.

Румен Радев ще получи подкрепата на новата формация, тъй като по думите на Петков и Василев, имат общи ценности, а също така докато те са били министри той нито веднъж не им се е обаждал за да ги наставлява или да иска нещо от тях.

Вижте цялото представяне – ТУК