За да имаме хубаво и стройно тяло е важно да спазваме едно правило, а то е, че трябва да се храним редовно. И ако вече сте си помислили, че това е всичко, не, не сте прави. В основата на балансираното хранене е приемането на 30% протеин, 40% въглехидрати и 30% мазнини.

Не е никак сложно да направите сметка колко и какво трябва да хапвате на всяко хранене. Протеините това са месата и рибата, яйцата, сиренето и кашкавалът. Твоята длан ще ти покаже какво количество е необходимо за едно хранене. Колкото е голяма дланта ти, толкова да бъдат и протеините.

Въглехидратите – картофи, ориз, фасул, но можете да ги приемате и от плодовете, които ги съдържат. Количеството на едно хранене е равно на вашия юмрук. Ни повече, ни по-малко.

Мазнините – олио, зехтин, масло небива да бъдат повече от големината на вашия палец.

Колко пъти да се храним дневно?

По принцип – три пъти е напълно достатъчно, но понякога човек огладнява между храненията и се чуди какво да похапне. Най-добре е това да бъде плод или купичка кисело мляко.

Винаги можете да си вземете малко ядки, дори и шоколад, но не прекалявайте. Само няколко блокчета от шоколада са ви достатъчни, няма нужда да го изяждате целия. За да ви е по-лесно си вземете от шоколадовите бонбони „Мерси“, приемете, че всяко шоколадче от кутията е една доза.

За да стигнете до балансираното хранене обаче се изисква строго да спазвате написаните по-горе пропорции. Можете да ядете абсолютно всичко, но в това съотношение. Само седмица след началото на този тип хранене, ще усетите, че отслабването е настъпило. Трябва да бъдете упорити и ще бъдете щедро възнаградени. При това с трайно запазване на получения резултат. Кръвното ви налягане ще се нормализира, а някои от болестите на наднорменото тегло като диабет и др. ще отшумят с напредването на отслабването.

Ако към балансирането на храненето добавите и спорт, ще ускорите процеса, а също така ще стегнете мускулите и кожата си.

Но не забравяйте най-важното, на всяко хранене приемайте задължително – протеини, въглехидрати и мазнини!