Днес, в първия ден на есенния месец октомври отбелязваме един църковен и множество светски празници като Световния ден на музиката, на поезията, на възрастните хора, на архитектите. Освен това днес е Световен ден на кафето и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. Първи октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто или с други думи – веганите. На днешния ден се чества и закрилата на Пресвета Богородица.

Сега с няколко думи за всеки от тези празници.

Световният ден на музиката има вече 45-годишна история и се отбелязва на 1 октомври по инициатива на ЮНЕСКО в 120 страни. Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към организацията. През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване. Музиката е универсален и международен език, а според последните проучвания във Великобритания и Финландия децата възприемат по-лесно музиката, отколкото човешката реч. Доказано е също, че колкото повече музика слушат децата, толкова повече се усмихват, а класическата музика има уникално въздействие върху емоционалното и интелектуално развитие на бебетата. Музиката е едно от най-хубавите неща на този свят. Музиката е универсален език за малки и големи. Тя съпровожда най-щастливите и най–тъжни мигове от нашия живот.

Първият ден на октомври обикновено е изпъстрен с дейности за повишаване на  емпатията, обществената информираност и чувствителност относно проблемите, с които възрастните хора се сблъскват като проблемите, свързани със стареенето, малтретирането и други. Това е и ден, в който се отбелязват приносите, които възрастните хора имат към обществото.

Освен това е и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата.

Първи октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто. Световният ден на вегетарианците е учреден през 1977 година с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

 И още един любопитен факт – 1 октомври е Международният ден на кафето.

Основните партньори на България по отношение на вноса на сурово кафе са Гърция, Кипър и Виетнам. Що се отнася до печеното кафе, най-много внасяме от Италия, Панама и Германия.

Всяка година на 1 октомври честваме и закрилата на Пресвета Богородица.

В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.