Хиляди почитатели на пророчицата Вангелия (Ванга) Пандева Гущерова се стичат днес към малката ѝ къщичка и църквата в комплекса дарен от нея на България. Причината е, че днес, 03 октомври в Рупите, фондация Ванга организира честване на 110 от рождението и 25 години от кончината на една от най-известните ни сънароднички.

След предвидената празнична литургия, на Рупите ще прозвучат ортодоксални песни от хористите на Музикална лаборатория за човека с диригент Йордан Камджалов.

Интерес към личността и предсказанията на Ванга от години има и в чуждестранната преса. Тя е смятана за най-голямата ясновидка на времето си, пише германското издание на „Хъфингтън поуст“. Преди смъртта си през 1996 година българската пророчица баба Ванга прави предсказания за докъм 5079-та – годината, в която според нея трябва да очакваме края на света.

Някои от предсказанията на Ванга междувременно са се оказали верни.

Например това, че 44-ият американски президент ще е афроамериканец – прогноза, която Ванга е направила много години преди Барак Обама да спечели през 2009 президентските избори в САЩ. Още през 1989 Ванга предупреждава за терористичните нападения от 11-ти септември 2001. Твърди се, че освен това тя е предсказала Брекзита и възхода на т.нар. „Ислямска държава“, посочва още „Хъфингтън поуст“. Германското списание „Фокус“ също се спира на темата за баба Ванга и публикува кратък текст и видео за нея. От него научаваме, че в 85 от случаите Ванга действително се е оказвала права.

По време на събитието днес ще бъде открита и изложба в галерия „Ванга“ с картини и пластики на български творци, посветени на нея.

По повод 110-годишнината от рождението на българската пророчица сайтът „Сегодня“ прави нещо като равносметка на пророчествата на Ванга. Публикацията изброява кои от нейните предсказания се сбъдват и кои – не, съобщи DW.com.

Кои пророчества се сбъдват?

Войски в Прага: В началото на 1968 г. Ванга промълвила: „Помнете Прага… пролет… черни облаци се събират над града. Война.“ След 8 месеца, през август 1968, войските на Варшавския договор нахлуват в Чехословакия и слагат край на „Пражката пролет“.

Убийството на Индира Ганди: През 1969 г. Ванга имала подробно видение за убийството на индийската министър-председателка Индира Ганди: „Ще я погуби роклята й. В дима и огъня виждам оранжево-жълта рокля!“ Ганди е застреляна от охраната си на 31 октомври 1984 година. Индийската министър-председателка се готвела за важна среща и решила да не облича под роклята си тежката бронирана жилетка.

Перестройката в Русия: През 1980 г. Ванга предрича, че съвсем скоро „от постовете си ще си отидат важни ръководители… ще дойдат също така нови диктатори… очаквайте промени, големи промени към по-добро.“ И действително: на 10 ноември 1982 г. умира генералният секретар на КПСС Леонид Брежнев, заменилите го на поста Черненко и Андропов така и не придобиват политическата тежест на Брежнев, а след няколко години начело застава Горбачов, който поставя началото на „перестройката“.

Атомната подводница Курск: Също през 1980 г. Ванга пророкува: „Курск ще потъне под водата и целият свят ще го оплаква.“ На 12 август 2000 г. потъва руската атомна подводница „Курск“. Загиват всичките 118 членове на екипажа.

Терористичните актове в САЩ: През 1989 г. Ванга казва: „Страх, страх! Американските братя ще паднат, накълвани от птици железни. Вълци ще вият в гората и невинна кръв ще се пролее като река.“ На 11 септември 2001 г. самолети, похитени от терористи, се врязват в кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

Какво не се сбъдва?

Животните ще станат като растенията: Според прогнозите на Ванга малко преди смъртта й в началото на 21-ви век: „хората няма нито да сеят, нито да жънат, а само ще отглеждат всичко. Животните ще се плодят като растенията, а растенията – като животните.“ В генно-модифицираните растения има животински гени. Но, уви, /или за щастие/ фермерите до ден днешен използват редосеялките и комбайните си.

Всемирен катаклизъм: През 1994 г. Ванга предупреждава: „След 9 години ще настъпи краят на света. Земята ще се отвърне от Слънцето. Където е било горещо, ще има лед, много животни ще измрат. Хората ще воюват за енергия, но ще имат душа да се спрат. А след това времето ще тръгне назад.“ 2003 г. донася войната в Ирак, терористичните актове, „Революцията на розите“ в Грузия, земетресението в Иран, отнело живота на 26 хиляди души. Но до „глобална авария“ на Земята не се стига.

Трета световна война: Смята се, че пророчицата е предсказала и следното – че през 2008 г. ще има конфликт в Индия, последван от покушения срещу четирима правителствени ръководители. Това щяло да бъде една от причините за Трета световна война, която щяла да започне през 2010 година. През 2008 г. е руско-грузинският конфликт. В Русия се сещат за това пророчество, когато за Тбилиси излита самолет с държавните глави на Украйна, Полша, Литва и Естония. По време на полета е взето решение самолетът да се приземи не в грузинската столица, а в Азербайджан. Може пък това да е спасило планетата…

Какво предстои?

Дотук с пророчествата, направени за периода до 2011 година. Но как да гледаме на предсказанията, които Ванга е направила за времето от тук нататък. Сайтът „Сегодня“ споменава четири такива пророчества.

Нов съюз: „СССР ще се възроди през първата четвъртина на 21 век.“. До 2025 г. остават още 14 години и не се знае какви нови съюзи могат да възникнат дотогава.

Енергия от слънцето: „2018 г. влаковете ще летят по жици от слънцето. Ще спре нефтодобивът, Земята ще си почине“ – предсказала Ванга. За соларна енергия се говори все повече, поради което прогнозата на ясновидката не изглежда утопична.

Червени пари: „Могъщ дракон ще сложи лапата си върху целия свят. Тримата великани ще се сближат… Хората ще имат червени пари. Виждам цифрите 100, 5 и нули“ – казала Ванга. Тълкувателите допускат, че „драконът“ е Китай, който се превръща в супер-сила. Тримата великани са Русия, Индия и вече споменатият Китай. Що се отнася до парите – банкнотите от 100 юана и 5000 рубли и сега са с червен цвят.

Лекарство срещу рак: „В началото на 21 век човечеството ще се избави от рака. Ще дойде ден, когато ракът ще бъде окован в железни вериги“ – пророкува Ванга. Възможно е да е смятала, че антиканцерогенният препарат ще съдържа много желязо.