Днес Българската православна църква почита паметта на свети апостол Тома – един от дванадесетте апостоли, които били най-близки с Иисус Христос и след възкресението му разпространили христовата вяра по света.

Тома бил родом от Галатия. Той не присъствал с другите апостоли, когато възкръсналият Господ се явил пред тях. Тома не повярвал на разказите им за възкресението, искал да се увери лично и това станало на осмия ден, като Иисус лично му говорил и му показал раните от гвоздеите на ръцете и краката и от копието в ребрата си. Тома обаче останал в историята с прозвището Неверни, а изразът „Тома Неверни“ е станал нарицателен за недоверчив човек. След явяването на Исус Христос Тома започнал да проповядва – в Парта, в Мидия и Индия.

След проповедите си на Евангелието в Индия апостол Тома приел мъченическа смърт в град Мелипура, като бил набит на пет кола. Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Другата дата, на която църквата чества паметта на Св. апостол Тома е първата неделя след Великден, известна още като Томина неделя, когато Господ се явил пред учениците си. Името Тома идва от древния арамейски език, на който вероятно е говорел и самият Христос, и означава „близнак” или „двойник”.