Снимка: BulFoto

Както съобщи „24 часа“, позовавайки се на достоверен източник от средите на Движението за права и свободи, Делян Пеевски е взел решение да се завърне официално в политиката, приемайки  предложението да бъде включен в кандидат-депутатските листи на партията за предстоящите избори.

Разговорите с него са били няколко и са водени през последните дни на най-високо ниво от ръководството ДПС, включително и от председателя Мустафа Карадайъ, като това означава, че една от най-знаковите фигури в българския политически живот през последното десетилетие, почти сигурно отново ще бъде в парламента.

Както е известно, Пеевски беше цели четири последователни мандата депутат в Народното събрание, но през април тази година, изненадващо за мнозина, сам се отказа да бъде включен в листите на движението и то въпреки че беше получил номинации от почти всички областни организации на ДПС по места.

Разбра се също, че на изборите през юли Пеевски отново е бил поканен да се кандидатира за народен представител, но за втори път е отказал, като мотиви и при двата случая не бяха оповестени публично. Предположенията бяха, че е решил да следва възприетата от него линия за постепенното си оттегляне както от медийния бизнес (което стори с продажбата на вестниците си в началото на тази година), така и от политиката.

Сега обаче от ДПС очевидно са били твърде настоятелни Пеевски да отговори на призивите на низовите структури, сред които бившият депутат е изключително популярен, и така да продължи да защитава интересите на партията, но вече в парламента.

Без никакво съмнение, тази негова стъпка, особено след безрезервната подкрепа, която получи от ДПС и лично от председателя Мустафа Карадайъ – не само на национално, но и на европейско ниво във връзка с наложените му санкции по „Магнитски“, със сигурност ще предизвика бурни и разнопосочни реакции от страна на останалите партии.

Но също така е вярно, че ако бъде избран за депутат, както ръководството на ДПС, така и самият Пеевски, ще имат възможността много по-активно да работят за изчистване на името му от обвиненията.

За което именно са настоявали и от местните структури на движението и което обстоятелство със сигурност е изиграло важна роля при взимането на решението.
Очаква се Делян Пеевски да бъде включен в две кандидатски листи, каквато беше и досегашната практика, но за момента липсва яснота кои точно ще бъдат те, защото Пеевски е искан от няколко низови структури и решението на ръководството няма да е лесно.