Протестиращите пътни строители блокираха бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ пред Министерски съвет малко преди 9 часа. С днешния си четвърти национален протест те настояват за изплащане за неразплатени средства за свършена от тях работа.

По данни на полицията – на протеста, който е организиран от Българската браншова камара „Пътища“, се очакват около 3000 души и тежка механизация от около 100 пътни превозни средства. От Браншова камара „Пътища“ отказват да се срещат повече с регионалния министър Виолета Комитова и искат оставката ѝ. Настояват за среща с министър-председателя Стефан Янев.

Недоволните строители твърдят, че ще протестират всеки ден с тежкотоварна техника, докато не им се реши казусът. В днешния ден те за първи път изкараха тежка техника по улиците на София.

ОТ МРРБ обявиха преди дни, че са готови на разговори, но само със собствениците на фирмите, за да излязат те на светло. Вече четири месеца двете страни не могат да се разберат как да бъдат изчистени задълженията.

Пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков заяви, че двустранни срещи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със собствениците на фирмите няма да има.

Не е получена такава покана и собствениците са упълномощили Камарата да преговаря от тяхно име.

В 13.00 ч. днес всички фирми, които са членове на Камарата, ще внесат нотариални покани в Агенция „Пътна инфраструктура“, по които започват да текат лихви и пропуснати ползи.

От СДВР уверяват, че е създадена необходимата организация за безпроблемно преминаване на техниката. Ще бъдат ангажирани всички сили на „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция“ на СДВР.

Въведени са и промени в организацията на движение. От 7.00 ч. до 12.00 ч. се забраняват престоят и паркирането на пл.“Александър Първи“. От 8.00 ч. до 12.30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“ между ул. „Георги С. Раковски“ и бул. „Дондуков“.