С тържествена сесия на Общинския съвет в Пазарджик бе ознаменуван днешния празник на българската община и местното самоуправление. 

Местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност гражданите и избраните от тях органи да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, които законът е предоставил в тяхната компетентност. Общинският съвет е орган на местното самоуправление и се избира от населението.

С изпълнение на държавния химн започна заседанието председателствано от адвокат Хари Хараламбиев.

По традиция първият поздрав към присъстващите отправи кметът Тодор Попов, който припомни историята на празника, но и подчерта, че Община Пазарджик има с какво да се гордее.  

“ „Изключително съм щастлив, че с решение на Министерски съвет Денят на българската община и местното самоуправление вече е официален празник. През годините, благодарение на усиления труд на всички в местната администрация сме показали, че заслужаваме да имаме този официален празник. Изключително горд съм, че ние, българските общини, показахме за пореден път, че българската община е най-здравото, най-близко до хората звено на управление, което решава ежедневно техните проблеми. И което е по-важно – в дни като тези на странно политическо противопоставяне ние показахме, че независимо от нашата политическа ангажираност и независимо от нашите симпатии и политически  убеждения сме отговорни и създаваме това чувство на общност, на спокойствие и сигурност, което хората очакват от нас. В последните години след промените българските общини показахме, че на практика поддържат публичните услуги на едно изключително добро ниво. Затова благодаря на всички, толкова години сме заедно с колегите от ОбС, с кметове на села, независимо от коя политическа сила сме, ние показахме, че по отношение на нашата община сме единни. Аз съм горд, че показваме стил, показваме ниво, не се забиваме в лични отношения, защото хората очакват да разрешаваме техните проблеми и ние полагаме усилия за това и то е видно – Пазарджик се развива благодарение на усилията на всеки един от нас. “ – каза Тодор Попов.

Чуйте цялото му слово.

Кметът Тодор Попов подчерта и това, че градът ни вече придобива лицето, което заслужаваме. Добра икономическа активност, инфраструктура, добра физическа среда, зони за отдих и за спорт, институции и съоръжения, за ефективна социална и екополитика.

„Нашата община е сочена като община новатор, в която хората имат житейска перспектива, социална перспектива, имат този тип спокойствие и качествени публични услуги, които ги има в много малко други български общини. Щастлив съм, че показваме модел, който може да служи за пример. И Пазарджик през последните 30 години е бил винаги такъв модел независимо кой кмет е управлявал и какви са били общинските съвети. Пазарджик трайно и устойчиво е надграждал в годините и това е нашето голямо предимство. Затова да си пожелаем да сме здрави, защото времето е такова, да сме отговорни, каквито сме били досега и да гледаме напред и нагоре, защото само така ще постигаме високите и амбициозни цели, които сме си поставили във всичко”. С тези думи кметът поздрави всички присъстващи на тържественото заседание на ОбС–Пазарджик по повод Деня на българската община и местното самоуправление.

 Чуйте и вижте още във видеото.

След словото на Тодор Попов председателят на Общинския съвет адвокат Хари Хараламбиев даде думата на областния управител Иван Васев, който също бе гост на заседанието.

Ето какво каза той.

Съветниците и гостите на сесията, от администрацията, бяха поздравени и от представители на отделните партийни групи в градския парламент – Тодор Тодоров от „Новото време“, Гинче Караминова от ГЕРБ и Лили Георгиева от БСП за България.

В световен план

В исторически план на 12 октомври 1492 г. италианският мореплавател Христофор Колумб открива Америка по време на първата експедиция за намиране на западен път към Индия.