Двадесет и седем партии и коалиции са регистрирали листи за участие в предстоящите избори за президент и народни представители в 13 МИР – Пазарджик, съобщи днес председателят на РИК – Йордан Кожухаров, по време на пресконференция. От всички регистрации направени в ЦИК в нашия избирателен район няма да има кандидат – депутатска листа само на БЗНС. Всички останали партии са заявили своите претенденти за 47-ото Народно събрание.

Вижте пълния списък от кандидат – депутати, които искат доверието ни на 14 ноември 2021 г.

По време на срещата с журналистите присъстваха и зам.-председателят на РИК – Петя Грозданова, както и Антони Върбев, определен от колегите си в РИК за връзка с медиите. Ето какво още разказаха те.

Днес бе определена и номерацията на всяка от партиите и коалициите за интегралната бюлетина. Тегленето на жребия бе излъчвано директно от ЦИК, като най-напред бяха изтеглени номерата на кандидат – президентските двойки. Там където кандидатите са с партийна определеност, номерацията съвпада и за листите с кандидати за народни представители, какъвто е например случаят с ДПС. Избирателите, които предпочитат листа и кандидат – президентска двойка ще гласуват с №17.

Кандидатите за президент издигнати от Инициативни комитети, получават номер независим от този, който получават партиите, които ги подкрепят. Така например Румен Радев и Илияна Йотова ще са с номер 6, а БСП, които ги подкрепят с №33. Аналогичен е и случаят с проф. Герджиков и ГЕРБ.

Изтеглиха жребия с номерата в бюлетината: Радев и Йотова са №6, БСП – 33, проф. Герджиков и Митева са №15, ГЕРБ – 32