Проф. Велислав Минеков почете Годишната изложба на представителството на СБХ – Пазарджик тази вечер, заместникът му в Служебния кабинет Пламен Славов също уважи събитието. В днешния ден на Свети Лука тукашните художници отбелязват и шестдесет години от създаването на формированието, в което членуват утвърдени имена, познати в страната и чужбина. Много почитатели на изобразителното изкуство също искаха да видят картините и скулпторите на участниците, сред тях беше и водачът на листата на БСП за България – Драгомир Стойнев, който беше придружен от втората в листата Петя Цанкова. Трета там е Маргарита Иванова, която днес бе домакин на събитието.

Изложбата беше открита от председателя на представителството на СБХ – Маргарита Иванова, тя благодари на Община Пазарджик в лицето на кмета Тодор Попов за вниманието, с което се отнася към местната гилдия на художниците и разказа историята на представителството. Първото обединение на художниците в Пазарджик се случва през 1956 година. А самото правно узаконяване на групата със статут на група към СБХ се случва през 1961 година. Наименованието СБХ – група Пазарджик се запазва до 1987 година, когато на 7 конгрес, СБХ променя структурата си и става федерация от Дружества. СБХ – ГРУПА – Пазарджик се преобразува в СБХ – Дружество Пазарджик, което по-късно се трансформира в Представителство на СБХ – Пазарджик. Председатели на Представителството на СБХ –  Пазарджик са били Нейчо Дойчев, Васил Петров, Спас Киричев, Елеонора Хаджиниколова.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Люлин Търкаланов и Васил Байлов, които са били част от представителството на СБХ в областния град.

И още:

Министърът на културата Велислав Минеков също поздрави художниците, като заяви, че въпреки трудната си претрупана програма винаги щом става дума за Пазарджик, той е готов да се отзове. Чуйте, какво още каза той в следващото видео.

„Скъпи приятели, аз обичам този ден, защото по своеобразен начин бележим края на динамичното лято и отново се потапяме в меката атмосфера на изложбената зала. За мен това е един очарователен ден, радвам се, че отново сме заедно, че имаме възможност въпреки всичко да отбележим този ден, а днес отбелязвайки и шестдесетгодишнината на представителстовот на Съюза на българските художници, съм изключително доволна от факта, че по някакъв начин и моята съдба е свързана с вас, защото имам удоволствието да бъда сред вас не само на този ден, а на всяка ваша изложба. Когато говорим за 60 г. живот на една творческа обединеност  винаги се респектираме, защото това е гаранция за изключителна духовност и стойност на творчески заряд, и за мен е изключително удоволствие да се чувстваме по този начин заредени, от името на г-н Попов аз ще връча вашите награди.“ – заяви шефката на отдел „Образование и култура“ – Гергана Табакова.

Тазгодишните награди на Община Пазарджик бяха присъдени на Евгения Панчова, Манол Панчовски и творческият тандем Маргарита Иванова – Спас Киричев. Наградата на СБХ пък отиде при Спиридон Спиридонов. Вижте цялата церемония:

Маргарита Иванова запали свещичката на тортата за рождения ден на представителството, а след това всички присъстващи имаха възможност да я опитат.

Министър Минеков бе сред първите гости на изложбения салон, той разгледа експонираните картини и изказа задоволство от видяното.