Четири граждански проекта в Южен Централен регион получават подкрепа от програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“

Опазване на местното фолклорно богатство чрез дигитализация и облагородяването на градските пространства са сред темите, които Лидл България ще подкрепи

20 октомври 2021 г., София. Лидл България ще подкрепи 23 проекта на граждански организации от цялата страна в четвъртото издание на инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Фондът, който компанията ще дари тази година, възлиза на 170 000 лв., като всеки проект ще получи финансиране до 10 000 лв. и ще бъде реализиран в рамките на 12 месеца през 2022 г.

На първо място бих искала да благодаря на всички 139 организации, които разпознаха Лидл България като надежден партньор за подкрепа. Най-искрено поздравявам от името на Лидл България и екипите на тези 23 граждански организации, които ще получат финансиране. Пожелавам ви с много желание и отношение да реализирате своите идеи, да дадете своя принос в подобряването на средата и качеството на живот във вашите местни общности и през следващата година да заемете своето място в Картата на въздействието на „Ти и Lidl за по-добър живот“ с отличните резултати, които вярваме, че ще постигнете“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Сред проектите, които ще получат финансиране по програмата, е „Наследство“ на Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1905“ от Велинград. Проектът цели събиране, опазване и презентиране на фолклора в района на Чепинския край чрез дигитализацията на песни, легенди и предания.

Отново с финансиране по програмата ще се реализира и проектът „Стрийт арт и плейсмейкинг срещу вандализма“ на Сдружение „Млади изследователи за младежко развитие“ от гр. Смолян. Проектът предвижда изграждане на неформално младежко пространство на открито в града и ще насочи по креативен начин общественото внимание към проблема с вандалските прояви, като покаже ролята на съвременното графити изкуство за облагородяване на градските пространства.