Пазарджишкият поет Борислав Петров и поетът, писател и публицист Борислав Геронтиев са носителите на Наградата за литература на името на Иван Динков, която е учредена и се присъжда от Община Пазарджик. Заради пандемичните ограничения на връчването, което се състоя в Кметска зала на Община Пазарджик,  присъстваха единствено наградените и членовете на журито, сред които е и поетесата Белла Цонева – съпруга на Иван Динков.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов приветства интелектуалците и заяви, че за него е чест да засвидетелства пред тях уважението, което изпитва към пишещите хора. „Искам да покажем отново и да дадем знак, че за Община Пазарджик, за мен и за целия ни екип, както и за Общинския съвет тези награди са важни. Щастлив съм, че тази традиция продължава, независимо от предизвикателствата на времето. Пишещите и четящите хора са важните хора за нашата община”, заяви преди връчването на наградите Тодор Попов. Той припомни, че наградата на името на Иван Динков е учредена през 2006 година и се присъжда на всеки три години. Нейни носители до момента са били проф. Светозар Игов – през 2006 г., Белла Цонева и Петко Братинов – през 2009 г., Иван Енев и Никола Иванов – през 2012 г. и Иван Цанев и Пламен Дойнов – през 2016 г.

Кметът на Пазарджик първо връчи съпътстващите награди:

За поезия: Тодор Каракашев

За проза: Милен Спасов

За критика: Никола Иванов

И тази година, както и в предходните две издания, голямата награда за литература на името на Иван Динков се разделя между двама творци.

„Искам да благодаря, и ако е позволено, да ви поздравя за учредяването на тази награда” – с тези думи Борислав Геронтиев се обърна към кмета и продължи: „Не става въпрос само за Иван Динков, а за съхраняването на българската памет, на което Иван Динков посвети живота си. Когато сполучвах, той ме поощряваше, когато не сполучвах – не ми прощаваше. Огромна благодарност изпитвам към него за това, че ме допусна до себе си”.

Не по-малко развълнуван беше и Борислав Петров:

„При тези камерни обстоятелства, имаме предимството, че се събираме само светли и хубави хора и за мен е чест да бъда сред Вас. Едва ли бих бил тук, ако Община Пазарджик и хората, които ръководят Пазарджик, не работеха за това градът ни да бъде един зелен оазис на духовността сред една разширяваща се пустиня от бездуховност и неграмотност. За нас, които творим тук, това ни дава сили. Аз имах честта в едно интервю по националното радио, където ми зададоха въпроса дали има карантина за поезията да кажа, че не само че няма, а всеки, който се чувства призван да пише и споделя нещо, трябва да е на първа линия и да дава кураж на хората, но той не може да го прави, ако няма чувството за съпричастното и подкрепата на своето родно място. Затова за мен е още по-голяма чест, че получавам тази награда в родния си край, на светло място и че тази награда е на името на Иван Динков”.

Всички наградени отправиха личните си благодарности към Белла Цонева да присъствието ѝ на връчването на наградата.

„Българинът малко трудно се връща в родния край, защото там е най-трудна реализацията, каза Белла Цонева и продължи: И все пак, при толкова чести преврати и превратности  в нашата българска битност,  като че ли родният край е донякъде и прокоба, и спасение. Всичко опира и до това дали е читав човекът, който е поел отговорността за някое дело. Ето сега разбирам, че г-н Хари Харалампиев е начело на Общинския съвет, а за вас, г-н кмете, следя атаките срещу Вас, но вотът, който винаги получавате – на доверие, на сигурност, от българските избиратели тук – това са мерките и теглилките на демокрацията.

Колкото за Иван, няма да омръзне да слушам за него. Благодаря на всички, които почитат дарбата си, които ѝ се отдават, които въпреки всичко продължават да я следват, трудно, разбира се. Благодаря на приятелите, на първо място на Никола Иванов – най-преданият и на много други хора, тяхната преданост към Иван е неизменна. Бъдете здрави, робувайте на дарбите си!”.

Своята благодарност към Белла Цонева за това, че е уважила с присъствието си връчването на наградата на името на Иван Динков изказа и кметът Тодор Попов. „Въпреки тези  времена на ненормалност, ние се опитваме да останем нормални и верни на нещата, които са ни съхранили във времето – ортодоксалната вяра, семейството, приятелите, традицията, уважението към талантливите хора на общността. Стремим се да запазваме традициите не само в културата, но и в спорта и считам, че в Пазарджик успяваме и това ни прави различни. Тези неща са ни помогнали да оцеляваме във времето и при много по-тежки ситуации в сравнение със сегашната. Аз съм оптимист, нашият район е раждал и продължава да ражда достойни хора, които ни дават мотивацията и ни показват пътя”, каза още кметът Тодор Попов.