„Има мерки, които са административни. В здравеопазването, в социалната сфера, в образованието. Работещите там трябваше да бъдат задължени да се ваксинират. Нещата не са толкова елементарни. При пандемия, както и при война – има градация на ценности. А човешкият живот и здраве са най-голямата ценност. Всички други ценности се подреждат спрямо тях”. Това заяви в предаването „Карай направо” по НОВА ТВ д-р Иван Колчаков, член на УС на МБАЛ „Софиямед”.

„Практически нямаме свободни легла в МБАЛ „Софиямед”. Затова и даваме информация на всеки час. За съжаление, легла се освобождават само при изписване на пациент или при смъртен случай”, подчерта той. По думите му актуализирането на информацията своевременно се налага, за да не се наблюдава ситуация като при предишните COVID вълни – а именно, пациенти да чакат с часове на стълбите на болниците или да обикалят здравните заведения, без да намират място за прием.

„Капацитетът на болничните заведения в България е на прага на изчерпването. Някои граници вече са преминати, за съжаление. При COVID пандемията диагностиката започва с личните лекари. Когато хората се влошат – има показатели, при които те биват приети в болнично заведение. И то в реанимация, където се лекуват най-тежките случаи“, посочи още той.

Д-р Колчаков е категоричен, че най-специализираните звена, каквито са реанимационните отделения, са в изключителен дефицит на персонал. „Когато няма легла при нас, центърът на „Спешна помощ” е уведомен и пациентите се транспортират другаде. По заповед на РЗИ-София на етапи увеличаваме капацитета. Това се случва вече за трети пъти. Това не е безкраен процес. Разкриването на легла обаче само по себе си не решава някакъв проблем”, категоричен е той.

Според него сега, при четвъртата вълна на COVID-19, ситуацията е съвсем различна. „Докато при първата вълна светът, както и ние, нямаше никакъв опит – сега това не е така. Светът приложи много добри практики, включително ваксинацията. България вече, за съжаление, е най-лошият пример в целия ЕС по този показател”, посочи медикът.

Той беше категоричен, че трябва да се дава правилната информация за ваксините на гражданите – както са направили западните държави. „По принцип гражданите са некомпетентни по здравни въпроси. В България хората, които разбират от тази материя, са ограничен брой. Но тяхното компетентно мнение беше удавено в едно море от недоверие, фалшиви новини и включително суеверия”, смята медикът.