С пет награди от конкурса за рисунка и фотография „Свят от йероглифи“ се завърнаха четири участнички от школата по изобразително изкуство на Марин и Светозара Кузеви, съобщиха те.

Радина Петрова, Гергана Загорска, Зорница Арнаудова и Ралица Стоянова участваха в първата състояла се, в новооткритата археологическа сграда Източен сектор на Античния стадион на Филипопол ( под магазин НМ на Главната улица в Пловдив) изложба, която ще продължи 2 седмици.

Изложбата с 40 творби от 40 участника отбелязва 60 – годишнината от създаването на Пловдивския университет. Наградите връчваха директорите на Институт „Конфуций” в София – Аксиния Колева, от българска страна, и проф. Лиу Сиумин, от китайска страна, както и заместник ректора на ПУ доц. д-р Надя Чернева, д-р Елица Миланова.

Заместник ректора на ПУ доц. д-р Надя Чернева сподели амбицията на университета изложбата да стане традиционна за културния календар на града с възможност за превръщането й в пътуваща експозиция, която да представя най-добрите творби от конкурса и в българските културни институти в Европа.

Освен грамоти и награди, участничките получиха огромно внимание от гостите от Китай, с които събеседваха на английски език върху творбите си. С цялостното представяне на талантливите възпитанички в този конкурс, ателието на школата предстои да бъде домакин на поредица от събития и изненади, с които които ПУ ще представи специално за младите художници от школата китайската култура в Пазарджик.

От участия в 15 национални и международни конкурса за рисунка през 2021, младите художници от школата имат вече 20 награди.

Гергана Загорска – 6 клас

Радина Петрова беседва с професор Лиу Сиумин

Ралица Стоянова с директорката на Институт Конфуций – София – Аксиния Колева и д-р Елица Миланова

Зорница Арнаудова с д-р Елица Миланова от Класна стая Конфуций към ПУ

Ралица Стоянова пред творбите си Тигър и Дъжд