Цената на електроенергията, ефектите от въвеждането на „зелени сертификати“ за местния бизнес, икономическата криза и нуждата от стабилност – това бяха темите, които поставиха граждани и представители на малкия и средния бизнес на среща с кандидатите за народни представители от БСП за България във Велинград.

Според водача на листата Драгомир Стойнев, който бе и министър, отговарящ за ресорите енергетика, икономика и туризъм, служебното правителство по-скоро върви след пандемията. По повод „зеления сертификат“ той подчерта, че за да бъде една мярка успешна зависи от момента, в който се прилага. „Ако за дадена държава „зеленият сертификат“ е успешен, защото обществото е било информирано и подготвено 2-3 месеца, и знае какво ще се случи, тогава тази мярка е успешна. Когато в дадена страна се прилага от днес за утре и обществото не е информирано, разбира се, че няма как да бъде успешна“, обясни той. Стойнев посочи, че мярката се е доказала работеща при държави с над 50% ваксинирани граждани.

Петя Цанкова, Областен председател на БСП в Пазарджик, която е номер 2 в листатата на БСП за България коментира темата за COVID-кризата като дългогодишен учител. Според нея мястото на децата е в училище, а в момента те, родителите и учителите са поставени пред огромно изпитание. „Имаше време шест месеца назад образователната система да се подготви за очакваната вълна. И не образователното, а здравното министерство изпусна ситуацията и вкара и училищата, и бизнеса и работещите хора в криза. Не можем да очакваме повече от едно служебно правителство – необходим е стабилен парламент и работещ редовен кабинет, това безвремие е пагубно не само за образованието“, подчерта Цанкова.

Драгомир Стойнев представи мерките на социалистите за овладяване на цената на електроенергията, които ще станат законодателни инициативи веднага след формиране на нов парламент. Чрез законодателни промени на бизнеса ще се позволи да сключва дългосрочни договори за доставка на електроенергия до 1 година. Т.е. той ще може да си предвиди цената година напред, което ще стопира и непредвидимото увеличаване на цената на продукцията или на услугите. „Смятаме, че КЗК може отново чрез законодателни промени, да следи да няма картели при производителите и търговците на електроенергия. Ще предложим механизъм за намаляване на цената на енергоносителите и съответно на сметките за електроенергия, както за домакинствата, така и за малките фирми. Конкретно – намаляване на ДДС за енергоносителите от 20% на 9%, а за домакинствата – субсидии от около 50-60 лв. месечно, за да може спокойно да отоплява своя дом, в размер на 200 киловатчаса. Това ще се отнася за хора, които наистина се нуждаят, т.нар. енергийно бедни или около 370 хил. домакинства.“, каза Драгомир Стойнев.

Предизборен щаб на БСП за България, област Пазарджик

Купуването и продаването на гласове е престъпление!