От израза: „То па има ли някой, който не е карал пийнал?“ до „Как може, срамота!“ варират коментарите по отношение на отнетата книжка на кмета Тодор Попов. Трета група смята, че „егото на кмета е твърде високо и най-вероятно е задал въпроса:“Ти знаеш ли кой съм аз?“, а след това е отказал да даде проба. Иначе щеше да отиде в болницата и да даде кръв, а ако беше пийнал, можеха да му променят пробата“.

Голяма част от коментиращите в социалните медии подозират, че акцията е била съвсем целенасочена, а кметът следен в петък – вечер. Друга група посочва, че провинението идва часове след срещата на градоначалника с кандидат-депутата Делян Пеевски и кандидата на ДПС за президент Мустафа Карадайъ.

Новината бе разпространена най-напред от националните медии, а на сайта на МВР, бе публикувана следната информация:

„След анализ в  ГД „Национална полиция“ на възникналите пътни инциденти и причините за увеличаване на пътнотранспортния травматизъм, от 26 октомври е в ход специализирана полицейска операция с основна цел – контрол, установяване и санкциониране при управление на МПС от водачи след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Екипи от ГДНП са разпределени по три основни направления, където анализът е посочил необходимост от засилени дейности за контрол: ОДМВР-Перник, ОДМВР-Кюстендил и ОДМВР-Благоевград; ОДМВР-София и ОДМВР-Ловеч; СДВР, ОДМВР-София и ОДМВР-Пазарджик.

Към момента /30 октомври/ междинните данни от целенасочената акция сочат, че при извършените проверки са установени общо 122 нарушения, извършени от водачи, шофирали с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, установени чрез измерване в издишвания въздух и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, като:  33 са управлявали МПС с концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 промила; 40 д. – с над 1,2 промила; 49 са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

От всички 122 случая, в 89 от тях (73%) е налице състав на престъпление по НК, сочат данните.

Като по-характерни случаи от началото на операцията, от ГДНП посочват:

На територията на ОДМВР-Бургас  е установен шофьор, управлявал в два последователни дни превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

На територията на ОДМВР-Смолян: установен водач, управлявал след употреба и на алкохол и на наркотични вещества.

На територията на ОДМВР-Шумен проверяващите установили двама, единият от които неправоспособен и с концентрация на алкохол в кръвта 2,28 промила, а превозното средство е с липсващи регистрационни табели; другият шофирал без да е правоспособен и с концентрация на алкохол в кръвта 1,76 промила, а превозното средство не е регистрирано по реда на закона.

На триторията на СДВР също е установен водач, който е неправоспособен и е управлявал след употреба на наркотични вещества.

На територията на ОДМВР-Плевен е установен, шофьорка, засечена да управлява с 4,13 промила алкохол, установени чрез измерването му в издишвания въздух.

При оказване на методическа помощ и контрол по направлението СДВР, ОДМВР-София и ОДМВР-Пазарджик от служители на ГДНП, към 23,30 часа вчера, 29 октомври, на територията на област Пазарджик е спрян лек автомобил и в хода на проверката на документите възникнало съмнение, че водачът е употребил алкохол. Той отказал да бъде тестван с техническо средство, за което е взето отношение по административен ред, в изпълнение на разпоредбите на чл. 174, ал. 3 от Закона за движението по пътищата. Водачът е установен като кмет на община на територията на област Пазарджик.

Специализираната полицейска операция ще продължи до 2 ноември, като паралелно с нея е предвидено екипи от ГДНП да осъществяват контролни дейности по изпълнението на основните задачи от полицейските наряди.“