„Българската държава отдавна абдикира от отговорността, която носи към своите творци. Именно ние сме хората, които създават духовните продукти, а в момента сме изтикани в ъгъла. Като това важи с пълна сила не само за художници, актьори, певци, музиканти, танцьори, писатели, а и за всички онези хора, които по друг начин работят за културата. Имам предвид – библиотекари, музейни работници, читалищни дейци и още много други професии.“  – казва председателката на Представителството на СБХ в Пазарджик, Маргарита Иванова.

Разговаряме с нея по теми, които пряко засягат бита на творците и начина, по който те оцеляват в момента. „Състоянието наистина е тревожно, от началото на прехода до момента българските автори все повече губят своите позиции. Свободният пазар и особено ковид-кризата само задълбочи проблема и показа, колко неглижирани сме спрямо всички останали професии.“ – допълва керамичката.

Тя е родена в Пазарджик, а след завършването на пловдивското училище за сценични кадри е приета в Национална художествена академия в София, специалност „Керамика“. Избрала е професията си в ранна възраст и не съжалява, въпреки трудностите. Именно рисуването я среща с мъжа ѝ – скулпторът Спас Киричев, с когото са семейство от 1983 г. Радват се на син Александър и дъщеря Катерина, които са наследили талантите на родителите си. След като отминава студентският период Маргарита и Спас заедно се връщат в родния си град. Тук започват работа като преподаватели в местните училища. За кратко време Маргарита Иванова преподава в ПГ“Иван Асаков“, а след това в специализираната художествена паралелка на СУ „Георги Брегов“.

Винаги са били поддръжници на левите идеи, но Маргарита влиза в БСП след промените, когато партията започва да губи водещите си позиции. „Смятам, че това е моята партия, защото тя има стабилна идеология, не е от еднодневките, някои от които дори нямат време да си напишат предизборната платформа, за да я покажат на избирателите преди изборите.“ – разказва Маргарита Иванова. „Никога не съм се стремяла да заемам партийни постове, а ако говорим за реално участие в политика на града – веднъж съм била общински съветник, при това с непълен мандат. Живеейки в дадено общество не може човек да остане встрани от водената политика. Всеки е засегнат от това. Хората на изкуството не могат да не са съпричастни към това, което се случва около тях. Смятам обаче, че всеки творец трябва да показва отношение към обществото, в което живее, а политиката е най-бързият начин да реализираш една идея.

Може би това ме мотивира, когато ми предложиха да вляза в листата на БСП.“

„Нашето семейство не се плаши от трудностите. Основно разчитаме на своя труд. Решихме да напуснем и да не бъдем на „държавна ясла“, защото искахме да творим без да пилеем енергията си за други неща. Приехме, че ще се занимаваме само с изкуство. От двадесет години насам ние разполагаме само със средства, които изкарваме от творчеството си.

Много колеги разчитат само на реализация на творбите си или евентуално някаква поръчка. Често при творците на свободна практика се появяват  периоди, в които трябва да се направи избор между това да се купи храна или да се платят комуналните сметки, или да се купят материали за работа, от която ще получат следващите си пари. А сега при ковид пандемията стана още по-трудна реализацията на изкуство. На колегите ми е доста трудно. Бих искала с нещо да допринеса за по-добрия живот на творците, създаващи българското съвременно изкуство.

Това е втората причина, заради която искам да участвам в реалната политика“ – казва Иванова.

Според нея, още през първите години на прехода е започнал сривът в културата на България. „Всичко буквално рухна, още тогава държавата се отказа от много от ангажиментите си към творческите гилдии, а в по-късен етап това се задълбочи още повече. При театъра и операта, в екипните, колективни сценични изкуства това не се усети толкова силно, защото те продължиха да бъдат на заплата, в повечето случаи минимална, не, че не са били изправени пред нашите трудности. Но имаха едни сигурни пари, които идват в края на месеца. Докато при музикантите и индивидуалните изпълнители, художниците, скулпторите, писателите всичко това липсваше. На всичкото отгоре професията ни започна да губи своите позиции. Прекрати се защитата на художника като творец и като оценка на неговия труд. Преди се държеше на професионалното художествено образование, сега то, като че ли загуби силата си. На свободния пазар всеки може да се нарече художник, но може ли всеки да се нарече архитект, адвокат или лекар…? Винаги съм поддържала това хората да се занимават в свободното си време с избрано от тях изкуство. Това са създадените от години самодейни колективи, развиващи своята дейност в читалищата по села и градове. Трябва да се стимулира и разширява тяхната дейност. Може би тогава няма да мерят аршин с професионалистите в различните области на изкуството“ – казва Маргарита Иванова. „Но нещата са такива, защото в продължение на десетилетия  културата губеше и продължава да губи своите позиции, тя беше свалена от своя пиеделстал.“

Според кандидатката за народен представител на БСП трябва да има промяна в две направления – качествено образование и качествено законодателство по отношение на културата. Ако има ясни правила и регулация, нещата ще си отидат по местата. „За  мен е важно още естетическото възпитание на младите, което започва в ранна възраст.“ – казва тя.

„Добре е да бъдем ангажирани с децата на България, това е историческа инвестиция, защото това са поколения подчинени на привнесени чужди естетики, а загубваме българската си идентичност, градена от традициите ни векове наред. Естетическото възпитание започва от детството, с първата книжка или играчка. То формира идеи, чувства, вкус към красивото, развива въображението. Тук е ролята на художника, за да се поднесе всичко заобикалящо детето с подходящата визия и естетика. Не по-малко важна е и справедливостта при избора на хора, които да реализират обществени поръчки в сферата на културата.“

Като пример тя сочи Бургас, където градът има Обществен съвет за култура, който работи активно и това се вижда реално. Съветът обсъжда предложените проекти за естетизиране на градската среда, коментират се, избира се най-подходящият. В града изкуството се преплита с архитектурата и те заживяват съвместно.“ – разказва Маргарита Иванова.

„Важно е и това държавата да определи по-висок бюджет за културните дейности, ако БСП участва в съставянето на правителство, ще апелира за минимум един процент от брутния вътрешен продукт за Министерството на културата.

Държавата може би трябва да регулира всички строителни фирми да заделят процент от себестойността на сградата за художествено оформление на външната фасада и общите пространства вътре. Хотелите, за да имат по висока категория, трябва да имат картини или друг вид изобразително изкуство в тях. Вместо да купуват произведения от художници, повечето собственици на хотели си ориентират към готови отпечатани платна, произведени най-вече в Китай. Ето така се извършва подмяна на вкуса на хората. И това не би трябвало да е допустимо.“ – допълва керамичката. Тя вижда изход от ситуацията със създаването на Обществени съвети  по култура по места, които да бъдат от полза както за общините, така и за държавата.

«Хората на изкуството се чувстваме малко изоставени сами да се справяме с проблемите си, всеки от нас влага доста време и средства, за да създаде своя продукт, а възвръщаемостта понякога отнема изключително много време. А фактът, че хората на изкуството влизат в политиката, означава, че тази сфера се нуждае от основна реконструкция.“ – каза още Маргарита Иванова.

Първите стъпки в областта на културата и изкуството ще бъдат:

Бюджетът за култура да достигне 1% от брутния вътрешен продукт на България за следващата година.  Разработване на нова методика за финансиране на държавните културни институти. Възобновяване работата по изготвяне и приемане на Национална стратегия за развитие на българската култура. 

„Целта ми е да помогна всичко това да се случи и да достигне до всеки нуждаещ се творец. Аз ще подкрепя президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, защото те са достойни и смели хора, които имат силата да отстояват своите думи и убедеността, че страната ни се нуждае от справедливост, ред и законност.“ – казва Маргарита Иванова. „Те са под номер 6 в листата за президент и вицепрезидент.“

Имате възможност да гласувате за Маргарита преференциално в листата на 13 МИР-Пазарджик, като отбележите в квадратчето 33 и в кръгчето 103.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!