„Не съм нито първият, нито последният кмет, който е подложен на това. Тука трябва да се направи цирк“. Това заяви по повод днешната акция на ДАНС, НАП и МВР в община Пазарджик кметът на града Тодор Попов на брифинг.

По първоначални данни акцията е по разследване за финансови злоупотреби, ощетили общинската хазна. Попов обясни, че проверяващите са изискали от служителите документи, които са публикувани на сайта на общината, като заверени копия от приетия годишен бюджет на община Пазарджик за 2020 г. и отчетите за изпълнението му и годишния финансов отчет за 2020 г.

Той заподозря политическа поръчка. Преди два дни шофьорската му книжка бе иззета за срок от две години, защото той е отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици при рутинна проверка на пътя.
„Живея във враждебна среда, откакто съм в местното самоуправление. Мен не са ме обичали нито едните, нито другите. Поради една проста причина – имам най-висока степен на обществено доверие тук. Ако си мислят, че ще им се връзвам на полицейските схеми, дълбоко са се излъгали“, заяви той. Той подчерта, че не НАП, а Сметната палата проверява общините.
„Първо, днес в сградата на Община Пазарджик има служители на Национална агенция по приходите и представители от Национална служба полиция, които изпълняват своите служебни задължения. Задачата им е да направят проверка в следствие на подадени сигнали. Същността на тази проверка е да изискат от Община Пазарджик редица документи, по-голямата част от които са публично достояние. Всички документи са предоставени на проверяващите органи в рамките на днешния ден. Естеството на документацията представлява заверени копия на бюджета на Общината по актуализации на бюджети, одитни доклади от Сметна палата и други подобни.
Защо се случва всичко това? Фактите говорят, че НАП може и трябва да провери една публична институция само и единствено когато институцията е в нарушение по смисъла на това, че не е заплатила ДДС или корпоративен данък за дейността си. Подобни действия се предприемат и когато има налице образувано наказателно производство, по което трябва да се съберат бързи и неотложни доказателства. Въпреки, че подобни нарушения далеч не са налице в конкретната ситуация, в сградата на Общината в момента има 30 служители на проверяващите органи, придружени от един фотограф.
Бих желал да изразя адмирациите си към всички тези административни служители по отношение на професионализма, който демонстрират. Жалко е, че тези хора са неволно въвлечени като участници в подобни предизборни схеми. Ние в общините да не сме някакви бандитски организации? От една година държавата е в процес на свободно падане, отвсякъде. С тия действия плашат и колегите в други общини. Аз съм плашен, плашен и проверяван… денонощно. .. За всяко публично поведение се дава накрая оценка, тази оценка предстои хората да я дадат на 14 и 21, а за това поведение те ще получат слаба оценка. Кой е гласувал за тези хора? И половината от близките им няма да гласуват за тях. Мога да завърша с една българска поговорка – всички в България сме от село, но на някои много им личи.“

Попов добави, че си чака наказателното постановление, което ще обжалва.

„Разбира се, че съм отказвал да давам проби, защото те бяха доста настоятелни в това, защото им знам методите и схемите. Ако им бях дал проба и като те нагласят, че имаш пет промила алкохол в кръвта и наркотици, после ходи се обяснявай, щяха да ме заключат още същата вечер и да ме правят за резил една година“, каза още кметът на Пазарджик.