Считано от четвъртък, 11 ноември, се въвеждат зелени сертификати, получени след изследване на антитела, съобщи по-рано на брифинг днес здравният министър Стойчо Кацаров. Сертификатът ще се издава от Националната здравно-информационна система и е за хората, прекарали безсимптомно ковид, или за тези, които сами са се тествали с тест от аптеката. Ще се търсят антитела от типа Igg, а „режещата цифра“ ще бъде 150 bau на единица.

„Изискването е лабораторното изследване да бъде извършено и съответно, ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек да може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни“, заяви Кацаров  и допълни, че документът ще важи само на територията на страната. Вирусологът проф. Радка Аргирова обясни:„Целта му ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени, протектирани от следващата зараза с вируса. Тоест не просто преболедували, а хора които са и преболедували, но и протектирани “. На брифинга стана ясно още, че МЗ препоръчва зелени сертификати в изборните секции в неделя на 14-ти ноември. Министър Кацаров поясни, че вчера е имал среща с членовете на ЦИК, но оттам отказали. Кацаров обясни, че в този случай изборите ще проведат при спазване на дезинфекция, проветряване и дистанция, а предложението за зелени сертификати ще бъде само препоръка.

От Здравното министерство обещават да осигурят безплатни тестове, в случай че ЦИК се съобрази с препоръката за зелен сертификат.