Свети великомъченик Мина е покровител на пътниците, бездомните хора, семейството, жените без партньор, лечителите, бедните, знахарите и жените, които не могат да заченат. Хората, които се молят пред иконата на Свети Мина вярват, че тя има могъща неизчерпаема енергия и лечебна сила и че Свети Мина прави чудеса. Ако човек отиде с чисто и отворено сърце и истинска вяра, то светецът ще откликне на молитвите му. Свети Мина чува молитвите на жените за рожба, помага на семействата да постигнат щастие и благополучие, изцелява болните, помага на нуждаещите се и сбъдва съкровени желания.

Свети великомъченик Мина е бил египтянин, който служил в римската войска по времето на императорите Диоклетиан и Максимилиан. Те издали указ подлагащ на гонение всички християни. Разбирайки за тази заповед Св. Мина напуснал легиона и се отеглил в планината, където се отдал на пост и молитва. Свети Мина се скитал дълго време очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. По заповед на император Диоклетиан Свети Мина бил заловен и измъчван. Той загинал мъченически за християнската вяра, защото отказал да принесе жертва на езическите идоли. След смъртта му мощите му били пренесени от вярващи в Александрия, където били погребани с почести.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни, времето в което вълците бесуват. Разходете се из зелените градини на манастира, налейте си светена вода, запалете свещичка пред иконата на Свети Мина за сбъдване на вашите молитви, чуйте проповедта от литургията и ще видите как ще ви стане леко и спокойно на душата, а сърцето ви ще се изпълни с надежда.