Разнородни и дори комични отговори получихме в анкетата си за предстоящите избори. Тя е направена днес сред хора с различен социален статус на площад „Константин Величков“ и Централния кооперативен пазар и сочи, че пазарджиклии не губят чувството си за хумор, както и чувството си за отговорност.

„Аз искам да се върнат ГЕРБ, защото откакто се махнаха от власт, нещата не отиват на добре. Много партии дърпат кокала, а накрая за нас – само разправии. Заради това аз ще си гласувам за Бойко Борисов. Ще гласувам и за президента Анастас Герджиков, видях го като идва тука, много интелигентен човек, ама малко високомерен.“ – думите принадлежат на пенсионерка, която иначе откриваме пред шатрата на „Има такъв народ“ в центъра на Пазарджик.

„Как пък в едни избори не се намери разбирателство между партиите на „промяната“, та да спрат да се дърлят. Уж след изборите ще работят заедно, а сега се плюят едни други? Като питаш дали ще работят заедно, Слави казва, че не ще Кирил Петков в министерско кресло, а Петков е лидер на новата партия. Те още отсега създават предпоставки да не се разберат. Скрита лимонка е този Слави. Аз ще гласувам за който си искам. Вие защо ме питате мен, аз за кого ще гласувам? Това си е моя работа. Ще гласувам за президент, който съм си избрал.“ – отговаря друг представител на третата възраст, отмарящ на припек на една от пейките на площад „Константин Величков“.

„Аз ще гласувам за „Възраждане“, те са мъжки момчета и няма пет-шест при тях. За Костадинов за президент.“ – додава събеседникът на предходния анкетиран. Допълва, че по-рано е бил фен на „Атака“, но и тая партия вече „се развали.“

„Много хора се колебаят, но сред моите познати повечето ще гласуват за новата партия на министрите от служебния кабинет. Преди това дадохме гласа си за Слави Трифонов, но сме разочаровани. Той прави каквото му дойде на акъла, не се интересува от мнението на избирателите. Даже се отказа и да е депутат. Много съм разочарована. Със сигурност ще гласувам, но няма да е отново за Слави Трифонов. На президентските избори сигурно ще подкрепя Герджиков, предпочитам него пред военен.“ – отговаря пазарджиклийка на 45 години, счетоводител по професия.

„Аз съм демократ по убеждения и ще подкрепя Демократична България – Обединение. Така гласувах и предишните два пъти. Нямам колебания, но не ми харесва кампанията, която провеждат моите хора в нашата област. Кемпер, туристки с шамии, като идат в Сърница два пъти и готово. Няма как там да бъдат припознати като свои хора. Стоят по площадите и чакат някой да ги заговори, не знам дали това ще доведе до увеличаване на подкрепата или ще я смъкне. Но така или иначе твърдото ядро ще си гласуваме за тях. Надявам се да задържат позициите си, но по-вероятно ще имат по-малко хора в народното събрание от миналия път. Дори не съм сигурен, че от Пазарджик ще влезе човек на ДБ в следващото. След като масово хора се пренасочват към „Продължаваме промяната“. Допуснаха се много грешки, но както се казва: „Каквото си надробим – това ще сърбаме“. Ще гласувам за Лозан Панов, въпреки приятелския огън от последните дни.  – това са думи на 50-годишен избирател, който по професия е юрист. 

„За БСП-то ще гласувам. Ние вече сме на изчезване. Не съм партиен член, но си ги харесвам. Това, което не харесвам е, че постоянно слагат за водач хора дето не са от Пазарджик. Но аз ще си гласувам за пазарджиклия от листата, защото го познавам. Дано най-накрая да направят правителство, защото в мътното време най-много поразии се случват. Имам голямо доверие на Румен Радев, той е моя президент.“ – казва 72-годишен пенсионер на пазара.

„За никой няма да гласувам. Ще ходя аз да им гласувам, а те после се изпокарват в народното събрание и какво като съм гласувала? Мен политиката не ме интересува. Интересува ме да имам какво да сложа в хладилника. Нито Борисов, нито Корнелия Нинова са дошли да ме питат – аз какво ям? Имам ли пари да си платя тока? Няма да гласувам повече, защото няма никакъв смисъл от гласуването.“ – сопнато отговаря жена на видима възраст около седемдесет години.

„За ДПС-то ще гласувам. В махалата само за тях си гласуваме или за ГЕРБ. Тия другите нищо не правят за нас. И за президент пак за ДПС-то ще гласувам. Не му помня името на президента, обаче за него ще гласувам.“ – наперено отговаря пазарджиклия от ромски произход, който предлага дрехи на пазара в центъра. 

„Омръзна ми да гласувам, вече трети път. Но пак ще ида, защото искам да подкрепя Румен Радев. За депутатите – не съм много наясно за кого да гласувам. Мая Манолова е много устата, ама не ми харесва, че беше в БСП, после отиде при Бойко да я назначи за омбудсман, сега пак се прави на „света вода ненапита“. БСП са „ни така – ни вака“, младите партии и те не струват. ГЕРБ – да не ги чуя. Няма за кой да гласувам. Може да гласувам само за президент. “ – жена, 68-години, пенсионер, бивша магазинерка.

„За Луна ще гласувам. Останалите измекяри да си гледат работата. Няма да гласувам за депутати, щом не могат да се разберат след като сме ги избрали.“ – мъж, 39 години, работи в местно предприятие.

„Разбира се, че ще гласувам. В неделя ще назначаваме депутати. Хората това не го разбират. Само в този ден могат да покажат, че този им харесва, а онзи не става. И е въпрос на лична отговорност да се отиде до избирателната секция и да се гласува. В следващите четири години никой за нищо няма да ни пита, но сега ни питат и от нас зависи. Хора, гласувайте. Колкото повече гласувате, толкова повече им бъркате сметките и купеният вот няма значение. Да ги сготвим в неделя! Аз съм избрал за кого да гласувам, но не искам да споделя.“ – мъж, 28 години, готвач.

„Аз ще гласувам, за първи път, въпреки че това са третите избори за тази година. Навърших 18 през август. Уча в Езиковата, избрах да гласувам за „Има такъв народ“. Те подкрепят Радев за президент, но аз сигурно ще избера да гласувам за друг кандидат. Още не съм решила, но до неделя ще избера.“ – ученичка, 18 години.

Анкетата на PZdnes

В продължение на месец читателите на сайта също „гласуваха“ . Ето какво сочат данните от анкетата на хората, които поискаха да изразят своята позиция.

За кого бихте гласували на парламентарните избори, ако са днес?

 • ГЕРБ-СДС (36%, 611 Гласа)
 • Продължаваме промяната (20%, 337 Гласа)
 • БСП за България (13%, 216 Гласа)
 • Възраждане (8%, 132 Гласа)
 • Има такъв народ (7%, 122 Votes)
 • Други (5%, 90 Гласа)
 • Демократична България – Обединение (4%, 62 Гласа)
 • ИБГНИ (3%, 45 Гласа)
 • ДПС (2%, 30 Гласа)
 • ВМРО-БНД (1%, 19 Гласа)
 • БЗНС (0%, 7 Гласа)
 • Патриотичен фронт (0%, 2 Гласа)
 • Национално обединение на десницата (0%, 2 Гласа)

Общо гласували: 1 679

Кого бихте избрали за президент, ако изборите са днес?

 • Румен Радев (45%, 614 Votes)
 • Анастас Герджиков (33%, 454 Гласа)
 • Луна (6%, 88 Гласа)
 • Костадин Костадинов (5%, 73 Гласа)
 • Друг (5%, 68 Гласа)
 • Лозан Панов (2%, 31 Гласа)
 • Волен Сидеров (2%, 23 Гласа)
 • Александър Томов (1%, 7 Гласа)
 • Цвета Кирилова (0%, 5 Гласа)

Общо гласували: 1 363