Двойно убийство вцепени ул. „Дунав“ на 5 ноември 2016 г., в деня за размисъл преди предходните президентски избори жена и мъж бяха убити, около 20 часа, в къщата си в старата циганска махала на Пазарджик. Трупът на Василка, на 68 г. бе вътре в къщата, а мъжът ѝ Асен, на 77 г., бе проснат на улицата.

По телата им бяха открити множество рани нанесени с нож. В деня на изборите, когато освен за президент трябваше да гласуваме и за Референдума на Слави Трифонов, бе установено, че извършителят е тридесетгодишният Иван Николов, живущ на двеста метра от дома на жертвите си. Младият мъж беше извършил зверството след употреба на наркотици, след леко пререкание, което имал с една от жертвите си в същия ден.

Изборният ден, 6 ноември 2016 г., в областта приключи в рамките на предварително регламентираното от закона време – 20 ч. 55, 20% от имащите право на глас в областта стигнаха в този ден до урните. 49.49% от тях подкрепиха Националния референдум. Сърница бе с най-висок процент от гласували, там вота си са упражнили 66.95% от гласоподавателите.

Малко след тях се подреди Стрелча с 66,55 на сто.

Най-слаба избирателна активност преди пет години е имало в община Пещера, където вота си са упражнили 48.69 % от гражданите.

Общо правото си на глас са използвали 137167 от общо имащи право 248478 души в областта. 

Пълната таблица с резултатите – ТУК

До балотаж на 6 ноември стигнаха кандидат – президентските двойки Румен Радев и Илияна Йотова, Цецка Цачева и Пламен Манушев. В нашата област Радев – Йотова спечелиха 25.14% от гласовете на избирателите, а Цачева – Манушев – 21%.

Ето какви бяха резултатите от него – ТУК

Близо 55% бе избирателната активност на първи тур на изборите за президент и вицепрезидент. 49.88% пък бяха гласувалите на Националния референдум.

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха на втори тур с 61.97%, на 13 ноември 2016 г. – резултати – ТУК