Без изненада приключи днешния изборен ден, сочат първите резултати от екзит половете на Алфа Рисърч. Най-много подкрепа за трети път тази година в страната получи ГЕРБ – 24.8 % , следвани плътно от Продължаваме промяната –  24.1 %  , трета политическа сила е БСП – 13.07 %, на четвърто място са ДПС – 10.7% , а едва пети досегашните фаворити за народната любов – Има такъв народ – 9.9%  , ДБ са шести със 7.8% , под въпрос е влизането на „Възраждане“, които са на една идея разстояние от заветните четири процента.

Балотаж за президентският пост ще има и той ще бъде между Румен Радев и Анастас Герджиков.

Изненадваща обаче е ниската избирателна активност, която вероятно се дължи на две причини – коронавируса и липсата на стабилна политическа формация, която категорично и еднозначно да привлече колебаещите се избиратели. Това беше ясно още преди вота и анкетирани в Пазарджик го изрекоха още в петък.

Избирателите: Като не могат да се разберат ще гласуваме за Луна

На практика Продължаваме промяната захрани себе си с много сериозна част от електората на Има такъв народ, Демократична България – Обединение и най-вече от крехката коалиция на протеста ИБГНИ.

Вариантите, които са възможни за съставяне на кабинет са коалиционно правителство на Продължаваме промяната, Има такъв народ и БСП. За разкош може да се включи и ДБ-О. Но още сега възниква въпросът дали Слави Трифонов би подкрепил кабинет с премиер Кирил Петков, след като броени дни преди вота, лично той заяви, че не иска Петков да бъде в новия министерски съвет. От ПП пък казаха, че Петков ще бъде следващия премиер. И ако бъде създадено правителство с компромиси, колко дълго то ще се задържи на власт. Вероятно не особено дълго, което отново ни поставя пред хипотезата за предстоящи нови избори през следващата година.