40-дневния Рождественски пост (коледни пости) започва днес. Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Сина Исус Христос.

Следващите 40 дни за вярващите християни са време на смирение, молитви за пречистване от греховете, покаяние, въздържане от страсти и пороци, прошка.

Телесният пост, който се изразява във въздържание от храна, изисква да не се ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход – мляко, сирене, яйца. Ограничението е най-строго в първата седмица (15 – 21 ноември) и в периода 20 до 24 декември вкл, когато е позволена само растителна храна с олио.

През останалите дни (без сряда и петък) се разрешава риба, както и безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. На празниците Въведение Богородично (21 ноември) и Никулден (6 декември), на трапезата се слагат риба и вино.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).