Второто лунно затъмнение за годината ще се наблюдава от някои части на света на 19 ноември, но няма да бъде видимо от България. Това съобщи за БТА Пенчо Маркишки от катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.

Частичното лунно затъмнение ще бъде видимо от Северна и Южна Америка, Северна Европа, Източна Азия, Австралия, Тихия океан и Арктика. Максималната фаза ще настъпи 1,7 дни преди лунния апогей, т.е. преди максималното отдалечаване на Луната от Земята, който ще настъпи на 21 ноември в 04:15 ч., уточни физикът.

Той е автор на книгата „Гид на любителя астроном“, която се разпространява безплатно и е достъпна и онлайн на сайта на Физическия факултет на СУ. Справочникът, който се издава от три години, съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 6 часа 02 минути, а от сянката – 3 часа и 28 минути. Максималната фаза на затъмнението от сянката на Земята ще бъде 0.974. Това означава, че Луната ще навлезе с 0.97 свои диаметъра в земната сянка и затъмнението ще бъде почти пълно, уточни Маркишки.

Последното за 2021 г. пълно слънчево затъмнение ще се наблюдава на 4 декември като частично слънчево от Южна Африка, южните части на Атлантическия океан и Антарктика. Ивицата на пълното затъмнение ще може да се проследи само от Антарктика. От България явлението няма да се наблюдава, но ще бъде видимо от българската антарктическата база на остров Ливингстън, уточни Маркишки.