„Създаването на едно лечебно заведение е благородно дело, което е обхваща усилията на хиляди хора. Всяка една болница има свой собствен ивот, той започва с нейното откриване, преминава през делата на здравните работници, децата, които се раждат в нея и пациентите, които се лекуват в нея. През годините тя е била изправена пред не едно и две предизвикателства. Днес когато нашата болница празнува 140 – годишен юбилей ние сме горди, че работим в нея. Този празник е знъчим и вълнуващ. Това е и повод да продължим напред с поглед отправен към бъдещето, докосвайки се до празника ние се докосваме до магията на една традиция, вплела в себе си опита от миналото, силата на настоящето и вярата в идния ден. Днес гордо можем да заявим, че МБАЛ – Пазарджик е една съвременна и модерна болница, която съчетава опит и младост. Искам да ви поздравя за постигнатото през годините, изказвам благодарност и сърдечно уважение към вас, които с много усилия и старание се грижите за своите пациенти, благодаря за екипната работа и подкрепата, която ми давате!“ – това заяви днес директорът на здравното заведение, д-р Красимир Темнилов, в приветствената си реч по повод откриването на двудневната Научна лекарска конференция, с която най-голямата болница в областта ще отбележи своя 140 рожден ден.

Чуйте цялото слово на д-р Красимир Темнилов в следващото видео.

Присъстващите лекари и медицински сестри бяха приветствани и от областния управител Иван Васев. „Обръщам се към всички настоящи лекари и медицински сестри, като искам да им пожелая здраве и воля, за да преодоляват с необходимата мъдрост и усърдие всички трудности на нелеката си професия. Изминалите две години ще останат в историята, като най-трудните времена изминати от всички нас, но най-вече от вас, нашите медици. Пандемията обедини милиони хора, които дадоха подкрепа и съпричастност към лекарите, следващи професионалния си дълг, лишаваха се от личното си време и продължават да рискуват живота си в борбата с коронавируса. Използвам възможността да ви благодаря за това, че опазвате най-ценното, човешкия живот.“ – каза Иван Васев.

Иван Васев връчи почетния плакет на областния управител на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Темнилов. Отличието се връчва за приноса на МБАЛ Пазарджик в развитието на здравеопазването в област Пазарджик и особени заслуги в борбата с COVID-19.

Също с плакет и огромен букет за главната сестра Елена Станчева, кметът Тодор Попов дари ръководството на болницата, в знак на уважение и признателност. Чуйте словото му.

„Скъпи приятели, с много от вас сме работили и продължаваме да работим през годините, повече от двадесет ще станат, за това МБАЛ – Пазарджик да бъде един образец, както като физическа среда, така и като организация и като качество на представяне на здравна услуга. Искам да поздравя всички за усилията, всички ръководители на болничното заведение през годините и настоящето ръководство, също така и държавата, защото тя помогна немалко в много нелеки дни за нашата болница. Разбира се, и ние със скромен принос сме допринесли за това болницата да е това, което е. Поради две причини, първо, защото работещите там го заслужават, и второ, защото ние като местна общност сме осъзнали значимостта и важността на това вие да имате такова самочувствие и такова място в социалната йерархия, каквото заслужавате. Затова, скъпи приятели – лекари и медицински сестри, помислете си само за тези 140 г. колко живота са спасени в това лечебно заведение и колко хора са прекарали живота си в това лечебно заведение, служейки на здравето на хората. Помислете си колко ваши колеги са загубили живота си, за съжаление, особено през последните години, служейки пак на здравето на хората и всички ще си дадем сметка, колко е важно и значима тази институция за нашия град.“ – заяви кметът Тодор Попов.

След него на трибуната застана директорът на Регионалния исторически музей в Пазарджик – Борис Хаджийски, той представи исторически доклад за създаването на първата болница в областния град и проследи развитието ѝ до наши дни.

В 16 ч. започна и същинската част на Научната конференция, която бе разпределена в два модула. Пет доклада бяха представени пред медицинската общност в Пленарна зала на Община Пазарджик, а в Кметска зала течеше вторият модул на форума.

Той продължава и утре, като се очаква и присъствието на проф. д-р Радка Аргирова.