Избраната за депутат водачка  на листата на Демократична България трябва да направи избор от кой район ще влезе в 47-ото Народно събрание. Тя трябва да оповести решението си пред ЦИК до утре вечер.

Антоанета Цонева е включена и в софийска листа, в случай, че тя се откаже на нейно място от нашия избирателен ще влезе кандидатът с най-много преференции Васил Тодев, от Велинград. 

Васил Тодев е основател и двигател на сдружение “Байкария”, което организира образователни програми и обучения с природообразователна и спортна насоченост за деца и младежи, както и създава и популяризира колоездачни маршрути в Родопите.

Васил Тодев от години работи за осъзнаването на необходимостта от създаването на устойчиви бизнеси, за разпространяването на алтернативни форми на туризъм и за обучение на младежи към живот с уважение и хармония с природата.

Станислав Балабанов от Има такъв народ също водеше две листи, но пред него този въпрос не стои, тъй като от избирателен район Перник партията не е събрала необходимите гласове и няма да има народен представител. Това стана ясно след обнародването на резултатите и избраните за депутати с решение на ЦИК днес. 

Ако по някакви причини се Станислав Балабанов се откаже, от нашия избирателен район в Парламента ще влезе адвокат Тинко Василев. Той е областен координатор на партията, а неговите приятели го описват като изключително добър човек и голям професионалист. Тинко Василев е щастливо женен, по време на предизборната кампания през лятото се роди второто му дете.

Възможна е и още една рокада в списъка с народни представители от Пазарджик. Водачът на ДПС Йордан Цонев е втори във Велико Търново. Ако Делян Пеевски реши да бъде депутат от Благоевград, Цонев би могъл да влезе от Велико Търново. Тогава от Пазарджик за София ще замине Небие Кабак от Сърница.

Новите народни представители ще получават заплата с 200 лв. по-висока от тази на своите предшественици.

Възнaгрaждeниятa нa виcшитe държaвници зaвиcят oт дoхoдитe в oбщecтвeния ceктoр, измeрeни oт Нaциoнaлнaтa cтaтиcтикa и ce прoмeнят вcякo тримeceчие или 4 пъти в гoдинaтa.

Дeпутaтът пoлучaвa утрoeнaтa зaплaтa в oбщecтвeния ceктoр зa пocлeдния мeceц нa тримeceчиeтo.

Зaплaтитe нa прeмиeрa и нa прeдceдaтeля нa Нaрoднoтo cъбрaниe ca eднaкви. Тe взимaт дeпутaтcкa зaплaтa плюc oщe 55%. Прeзидeнтът ce пoдпиcвa върху двe дeпутaтcки зaплaти.

Ocнoвнaтa дeпутaтcкa зaплaтa прeз cлeдвaщитe 3 мeceцa щe e пoчти 5000 лeвa, кoeтo нe включвa дoпълнитeлни прoцeнти зa учacтия в кoмиcии.