Творбата на френския художник импресионист Гюстав Кайбот, от 1877 г. може да бъде класифицирана като смесица от импресионистичен и реалистичен стил. Картината изобразява типичен дъждовен ден в Париж. Ако се погледне внимателно, се вижда лъскава настилка, намокрена от дъжда.

Paris Street, Rainy Day остава в семейството Кайбот до 1955 г., когато продават картината на колекционера Уолтър П. Крайслер младши, като се отказват от шедьовъра само защото им липсва пространство на стената, за да изложат масивното платно от два на три метра.

През 1964 г. чрез дилъра Wildenstein Крайслер продава платното на The Art Institute, финансиран от завещанието на Charles H. и Mary FS Worcester.

Най-ранното придобиване на импресионистични картини в Чикаго, все още непопулярна и рискова инвестиция по това време, започва, когато президентът на борда Мартин Райърсън купува първия си Моне през 1891 г.

През същата година Берта и Потър Палмър придобиват 20 от своите 90 картини на Моне, които завещават на Института по изкуствата в Чикаго.

Кайбот работи месеци наред, зачертавайки математиката на платното, което рисува с почти невидими щрихи, за да разкрие парижани под английски чадъри, разхождащи се в здрача на площад „Дъблин.“

Историята на Гюстав Кайбот е не по-малко интересна от най-известната му картина, но през 2020 г. тя стана и символ на коронапандемията в САЩ.

 

Избухването на COVID-19 и неговото непосредствено въздействие върху всички аспекти на човешкия живот промениха начина, по който използваме общественото пространство в нашите градове. Хората са принудени да приемат мерки за социална изолация и да носят маски. Уличният живот е спрял и използването на обществен транспорт рязко намаля, докато ресторантите и клубовете просто затвориха врати за посетители. Това накара художникът Ярек Кубицки да преосмисли платното на Кайбот по нов начин.

В същност той създаде цяла поредица от „модернизирани“ картини, която нарече „32 ден от карантината“.

32 ден от карантината: Писък – Едвард Мунк (1893)

32-ри ден на карантината: Император Наполеон в кабинета му в Тюйлери от Жак-Луи Давид (1812)

32-ри ден на карантината: В беседката от Александър Гиеримски (1882)

32-ри ден от карантината: Дама на пейка от Пол Фишер