Земетресение с магнитуд от 3.1 по скалата на Рихтер стресна жителите на Велинград тази вечер. Според данните на Националния сеизмологичен център то е станало в 21. 33 ч. Няма данни за пострадали хора и постройки на територията на града. Също толкова силен трус е бил усетен и в 23.33 ч., съобщиха наши читатели. Според сеизмолозите дълбочината на земетресението е 5 км.

Трус е имало и в обедните часове, а епицентърът е бил на 17 м. дълбочина.

По данни на Националния Сеизмологичен Център към НИГГГ-БАН от 15.11.2021 г. в района на град Велинград се наблюдава слаба сеизмична активност. Активността в района е от роев тип, което е характерно за региона. До сегашния момент са регистрирани около 15 земетресения с магнитуд между М=1.8 и М=2.9 и с дълбочина до 10 км. Най-силното събитие от поредица за момента е земетресението от 16.11.2021 г., с магнитуд М=2.9 и дълбочина 9 км.
В района на град Велинград са дефинирани структури, които имат потенциал да генерират сеизмични събития. Според геоложките изследвания при последната оценка на сеизмичната опасност в района са отбелязани структури с посока СИ от град Разлог.
В исторически план в този район е наблюдавана умерена сеизмична активност.