Великобритания обяви днес нови мерки в опит да забави разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, предадоха световните агенции. Премиерът Борис Джонсън обяви, че пристигащите в страната ще трябва да си правят PCR-тест. „Ще изискваме всеки, който влиза във Великобритания, да си прави PCR-тест до края на втория ден след пристигането и да се самоизолира, докато не получи отрицателен резултат“, каза Джонсън на пресконференция, съобщи НОВА ТВ.

По думите му хората, които са били в контакт с лица, дали положителен тест и вероятно заразени с варианта Омикрон, ще трябва да се самоизолират за 10 дни. Правителството освен това за затегне правилата за носене на предпазни маски. Програмата за бустерни дози ваксина срещу коронавируса също ще бъде ускорена, допълни Джонсън.

Главният медицински съветник на Англия Крис Уити, който също участва в пресконференцията, съобщи, че има значителна вероятност ваксините да се справят по-трудно с новия вариант. По-рано днес Обединеното кралство потвърди два свързани случая на заразяване с варианта Омикрон.

Новият вариант е много по-заразен от досегашните и има голям брой мутации (над 30). Той по-бързо и успешно пробива имунната защита и може да заразява дори преболедували или ваксинирани.

Досега новият вариант е открит в Южна Африка, Ботсвана, Хонконг и Израел. Вирусът проби и в Европейския съюз – Белгия го откри у свой гражданин, който наскоро се е завърнал от екскурзия в Египет.

Все повече страни по света налагат забрани за пътуване до Южна Африка в опит да ограничат разпространението на варианта Омикрон. Британските власти забраниха да се пътува до общо 10 държави от региона: ЮАР, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото, Есватини (бившият Свазиленд, б.р.), Ангола, Мозамбик, Малави и Замбия. Пристигащите на Острова от тези дестинации ще бъдат поставени под карантина в хотел за 10 дни.

Ако някой е пътувал до тези четири държави или някоя от другите страни в червения списък през последните 4 дни, трябва да се самоизолира и да направи PCR тестове“, предупреди здравният министър Джавид. Българските власти също взеха мерки и наложиха 10-дневна карантина за българите, пристигащи от 7 държави в Южна Африка.

Британските власти започват целево тестване и ще изследват внимателно пробите в двата района, където е открит новия вариант на Covid-19. Хората, които са били в контакт с двамата носители на варианта Омикрон, също трябва да се изолират и да се тестват веднага.