Петчленна комисия, в която влизат ветеринарни доктори, зооинженер и главен асистент, назначени от Министерството на околната среда и водите, е извършила проверка за прелицензирането на зоологическата градина на Пазарджик в парк-остров “ Свобода“. Детайлно  е проверено всяко пространство с видовете животни, техния произход, откъде се притежават и как са пристигнали. Напълно ремонтирана е кухнята, в която се приготвя ежедневната храна на обитателите, а в повечето външни пространства са изградени съоръжения според спецификата на различните видове.

„Всичко тръгна от един детски зоокът със сърнички, еленчета, козички, понита и се превърна в зоологическа градина“, си спомни кметът Тодор Попов. Той благодари на всички, които са ангажирани с изграждането и поддържането и. На директора на Жилфонд Стефан Понев,  на дългогодишния управител на парка г-н Тачев, на  главния обгрижващ всички животни Петко Куртев, с когото преди 13 години е поставено началото на идеята за малко зоокътче за децата, а с годините лека-полека той вече е един от водещите в България.

„Освен, че отговаря на всички изисквания, той е с немалко животни и всичко е безплатно за всеки. От една страна животните се чувстват добре, защото отговаряме на всички изисквания, от друга гледна точка всичко е достъпно и е за радост на децата.

Животните са радост за всички нас. Който не обича животните,  са казали мъдреците, не обича и хората. Това е и част от нашата глобална философия – да представяме такива неща на хората, на гостите и жителите на града. А обичта към животните е възпитание. Много съм горд  и благодаря на всички, тъй като години наред ние с нашата целенасочена работа и с техните усилия поддържаме това ниво на тази услуга. Защото всичко, което виждаме всеки ден, не е даденост.  Зад това стоят грижите, усилията, работата и труда на десетки хора през годините. Ежедневно е необходимо да се проследи всяко животно – здраво ли е, нахранено ли е, да се провери физическото му състояние, да се  отбележи в досието му. Това е страхотен ангажимент. И аз съм много горд, че ние толкова години не само поддържаме това ниво, но и постоянно разширяваме и обогатяваме с нови животински видове нашия зоопарк. Пазарджик заслужено трябва да се гордее със своя зоопарк, защото той е един от най-добрите в страната“, отбеляза Тодор Попов.

Управителят на зоопарк „Острова“ Петко Куртев сподели,  че проверяващите са били много стриктни. „Бяха проверени и вътрешните помещения на животните, които имат нужда от такива и се оказа, че за лъвовете и за тигрите имаме едни от най-хубавите условия в България, отговарящи на изискванията  както отвън, така и вътре. А също и по отношение на обезопасеността на пространствата – те са с електропастири, с  хубави мрежи, така че няма опасност да избягат и в същото време сме създали условия  животното да се чувства комфортно. Всички създадени условия отговарят на изискванията и почти нямаме забележки за отглеждане на животните“, поясни  Куртев и припомни, че пазарджишкият зоокът е бил втори след софийския, който взема лиценз, тъй като отговаря на условията за отглеждане и размножаване на диви животни.