Волейболистите на Хебър (Пазарджик) отстъпиха на Ястжембски Венгел (Полша) с 0:3 (11:25, 16:25, 14:25) в първи мач от група А на Шампионската лига, който се игра в „Хала Видовисково“ в Ястжембие-Здруй. Така българският първенец започна със загуба в груповата фаза на най-престижния турнир, като не успя да вземе нещо повече от гостуването на полския шампион.

Хебър нямаше ден и не успя да се противопостави на именития съперник в този първи мач. Напрежението от присъствието сред най-добрите отбори в Европа и желанието за себедоказване в най-престижния турнир, може би си казаха думата и родните представители нямаха нужната увереност, като не показаха и истинските си възможности.

Тежката програма, здравословни проблеми и контузиите в състава, както и отсъствието на опитният централен блокировач Виктор Йосифов, допринесоха за негативната ситуацията и за трудното начало в надпреварата.

Трябва да се отбележи обаче, че това бе и най-класният тим в група А на турнира, като в следващите двубои пазарджиклии най-вероятно ще покажат друго лице, както и своя потенциал. В следващия мач от групата, съставът на Хебър е домакин на германския Фридрихсхафен. Сблъсъкът е на 16 декември в зала „Васил Левски“, като до тогава родните предстаители ще имат време за нужните корекции, както и подобрение в здравословното състояние.

Ястрежебски Венгел от своя страна демострира самочувствие, класа и стабилност в мача. Домакините бяха по-добри на всички елементи, като затрудняваха българските волейболисти най-мече със силен начален удар, който не позволяваше добра организацията в атакатата на „тигрите“. Атаката на  Ястжембски Венгел бе ефективна, имаше скорост и техника в играта, като съперникът бе на много високо ниво. Поляците доминираха през цялата част на двубоя, като показаха какво е нивото в Шампионска лига. Домакините взимаха аванс, поддържаха го и не позволиха на Хебър да отбележи повече от 16 точки.

Единствено във втората част пазарджиклии бяха по-близо до именития съперник, като показаха равностойност, до 12 точка, но отново след трудности в посрещане и допуснати лични грешки, съперникът дръпна с 16:13, а след това не допусна повече съпротива. В крайна сметка полският шампион приключи мача  в три гейма за около 70 минути игра.

Стартови състави:

Ястжембски Вeнгел: Бенжамен Тонюти, Ян Хадрава, Тревор Клевено, Томаш Форнал, Юрий Гладинр, Лукаш Вишниевски – Якуб Попивчак-либеро

Старши треньор: Андреа Гардини

Хебър: Гьорги Гьоргиев, Брадли Гънтър, Тодор Алексиев, Якопо Масари, Теодор Тодоров, Николай Къртев – Теодор Салпаров-либеро (Иван Станев, Стойко Ненчев, Пламен Шекерджиев)

Треньор: Мартин Бланко

Брадли Гънтър бе най-резултатен за Хебър със 7 точки (39% ефективност в атака). Тодор Алексиев добави още 6 точки (43% ефективност в атака, 4% перфектно и 42% позитивно посрещане ). Якопо Масари записа само 5 точки (17% ефективност в атака, 20% перфектно и 47% позитивно посрещане).

Реализатор за Ястрежебски Венгел бе Ян Хадрава с 14 точки (3 аса, 1 блок, 56% ефективност в атака)