Стотици изображения на светци и Библейски сцени пръснати в православните храмове на България са били възстановени от художника – реставратор Лука Делийски през последните тридесет години. Той е посветил живота си на съхраняването на древни и нови икони и стенописи, а заедно с връщането им към живот, се превръща и в пазител на на вярата и историята.

Снимка: Вестник „Политика“

Изложба с фотографии от реставрираните църковни сцени в над петдесет църкви и манастири в страта бе открита снощи в Руския културно – информационен център в столицата, а събитието бе уважено от руския посланик Н.пр. Елеонора Митрофанова. Причина за експозицията става работата на Лука Делийски по възстановяването на стенописи рисувани от руски зографи в български храмове след Освобождението.

Лука Делийски е роден през 1964 г. в Септември, но родът му е от Панагюрище. Прадядо му Илия е бил личен телохранител на Георги Бенковски. Той самият е кръстен на дядо си и на покровителя на художниците свети евангелист Лука, пръв изографисал света Богородица и Христос.

Завършва Художествената академия в курса на проф. Любен Прашков. Веднага е включен в екипа на проф. Прашков, реставриращ храм „Свети Харалампий“ в родния му град. А първата му самостоятелна работа е за покойния Пловдивски митрополит Арсений. По негова покана изографисва стенописи в храма „Света Марина“. Работи в Германия, а след завръщането си по храма „Св. Димитър“ в Димитровград, в Стара Загора в „Успение Богородично“. Митрополит Галактион му възлага реставрация в „Свети Димитър“, следва обновяването на църквата „Успение Богородично“ в Панагюрище“ и още четири завършени храма в Русе, където митрополит е бил днешният патриарх Неофит, зографисвал и реставрирал е в Крушаре, Сливен, Пловдив и така общо в над 30 храма.

Ето какво разказа при откриването на изложбата за творческата дейност на Лука Делийски председателката на Представителството на СБХ в Пазарджик – Маргарита Иванова.

„Днес се открива една необичайна изложба. Пред нас са показани фотоси на творби от православието, намиращи се в Митрополията в Стара Загора, храм „Свето Възкресение“ в Красна поляна и Катедрален храм „Св. Николай“ в Стара Загора, които са създадени през 20 век от различни автори. Обединяващото звено тук е художникът Лука Делийски, който много внимателно и старателно е реставрирал тези произведения на художниците Николай Ростовцев, Николай Шелехов, Димитър Гюдженов. Прекрасни стенописи с изключително точна рисунка и колорит…

Задачата на реставратора е да вдъхне нов живот на находките, на произведенията, дело на други автори. Ръката на реставратора е ръка на художник, чиято работа остава анонимна. Но какво се крие зад финната обработка на старинните произведения на изкуството? За да се прероди една творба, е необходима изключителна прецизност.

Лука е завършил Националната художествената академия, специалност Консервация и реставрация през 1995 г. при проф. Любен Прашков. Характеристиката на професията поставя пред реставратора необходимостта от специфични познания в различни области на природните науки: химия, физика, биология и др. Той е художник с широк мироглед и обширни познания. Лука Делийски вече 30 години спасява и възстановява фрески и икони в десетки православни църкви на територията на цялата страна.

Терминът „възстановяване“  се използва и в медицината. Определяйки диагнозата, лекарят назначава лечение и пациентът оздравява и възстановява. Такава е и ролята на реставратора. Да определи „диагнозата“ на разрушената творба и да назначи правилния подход и метод за възвръщане и прераждане. За това се изисква много любов и грижа към произведенията. Да вдъхваш нов живот на древните икони и стенописи с ликовете на светците и апостолите се изисква особен усет и вдъхновение.

Любовта на реставратора Лука Делийски към иконите е забележителна. Връща ги към нов живот, независимо дали са нарисувани като стенописи, върху платно или дърво. Консервацията и реставрацията на икони, иконостаси и стенописи не е просто работа, а важна част от духовното търсене на художника.

Ролята на реставратора и неговата висока отговорност към творбата, изисква практически умения и „сериозно академично образование в различни области”. Благодарение на професионалния усет, Лука Делийски продължава работа си по специалността. Следва дълъг списък с реставрации основно на стенописи в храмовете „Св. Марина“ и параклиса „Св. Панталеймон“ в гр. Пловдив, храм „Св. Димитър“ гр. Димитровград,  храм „Свето Въведение Богородично“ и катедрален храм, „Св. Димитър“ в гр. Стара Загора, храм „Св. Успение Богородично“ гр. Панагюрище, храм „Св. Георги“ и храм „Св. Успение Богородично“ в гр. Русе, храм „Св. Успение Богородично“ гр. Попово, Катедрален храм „Св. Троица“ гр. Русе, храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик, храм „Покров Богородичен“ гр. Самоков, Катедрален храм „Св. Димитър“ гр. Сливен и др. Реставрира иконите и иконостасите в храм „Св. Петка“ Гладайски манастир, храм „Св. Петка“ с. Капитан Димитриево“, храм „Св. Троица“ с. Елшица.

Лука Делийски се отдава изключително на изписването на иконни образи и композиции. Той не само възстановява стари произведения, които заживяват нов живот, но от 2000 г. до 2020 г. изписва нови фрески в храмове, спазвайки църковните канони. Тук списъкът също е дълъг, като работата в дадени божии обители продължава 1-2 години. Рисува притвора и купола на храм „Св. Димитър“ и параклиса „Св. Мина“ гр. Димитровград, храма „Св. Стефан“ – Старозагорски минерални бани, храм „Св. Троица“ с. Крушаре, нова стенописна украса на храм „Св. Троица“ с. Елшица, ново изписване на Катедрален храм „Св. Димитър“ и на параклиса „Св. Йоан Предтеча“ гр. Сливен, изписва олтара на храм „Св. Петка“ – Владайски манастир, централната част на храм „Св. Троица“ с. Марчаево, параклиса „Св. Теодор Тирон“ с. Мало Конаре.

Лука Делийски съхранява изкуството, работи с миналото за бъдещето на културното ни наследство. Неговото послание към младите зографи е: Иска се талант и работа, изкуството на реставрацията е екипна отговорност.“ – каза Маргарита Иванова.

Изложбата ще остане в Руския културно – информационен център до 12 декември.