Днес църквата почита паметта на светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест. Техните имена са били носени от смели християни, загинали в името на Христовата вяра. Във време на страшното гонение срещу християните при Диоклетиан и Максимиан започнали смутове и вълнения в Армения и Кападокия. Царете пратили там двама сановници – Лисий и Агриколай с повеля да съдят християните колкото се може по-строго, защото в онова време всички граждански смутове се приписвали на християните.

Настанало страшно гонение; безбройно множество християни били убити за вярата. Но гонението само възбуждало в тях голяма ревност. Те сами се откривали, сами се предавали на мъчителите и смятали смъртта за Името Христово най-голямо щастие. Разследването на Агриколай и Лисий установило, че освен Св. презвитер Авксентий, християни има и сред военачалниците. Такъв бил Евстратий, който сам признал, че е заменил невежата вяра в идолите с истинската вяра в Христа. Съдиите заповядали на военачалника Евстратий да свали своите военни отличия и знаци.

Войниците го подложили на изтезания. Господ запазил живота на Свети Евстратий, въпреки нечовешките рани, които му причинили. Друг мъж на име Мардарий също гласно заявил, че е християнин.  И той бил заловен и хвърлен в тъмница. На 13 декември почитаме паметта и на Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила  Бога в сицилийския град Сиракуза, заедно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска. Един от новопровъзгласените мъченици е Свети Евгений – на 23 май 1996 г. Той е бил младеж, роден през 1977 г. Неговите мощи са чудотворни, затова Руската православна църква го канонизира като новомъченик.