Новото правителство е факт, Кирил Петков вече е премиер

Новото правителство е факт, Кирил Петков вече е премиер

Парламентът подкрепи предложения от Кирил Петков състав на Министерския съвет.

След три часа дебати, точно в 16.00 часа, парламентът гласува кабинета начело с Кирил Петков за премиер. Той оглави четворна коалиция и кабинет с министри, излъчени от ПП, БСП, ИТН и ДБ по силата на коалиционно споразумение.

Петков бе избран със 134 гласа „за“, с колкото разполага и новото мнозинство. Толкова гласуваха и за новата структура на правителството. Нито един депутат от новото мнозинство не се отклони и гласовете се дублираха и при третото поред гласуване – вече с поименния състав на министрите.

В Министерския съвет ще има петима вицепремиери и 20 министерства, които бяха изброени от трибуната от парламентарния председател Никола Минчев.

„Против“ се обявиха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ – те събраха общо 104 гласа и при трите гласувания.

Нито един депутат не даде вот „въздържал се“.

„Днес гласуваме кабинета“Петков“ – готови сме“, обяви преди вота Лена Бориславова от ПП. В поредица от отрицателни вотове от ГЕРБ предупредиха, че „промяната невинаги е към добро“.

Изборът на новото българско правителство се случи пред погледа на президента Румен Радев, главния прокурор Иван Гешев, представители на изповеданията у нас и гости на балкона на Народното събрание.

С решението правомощията на служебния кабинет на Стефан Янев за прекратени.

УТРЕ: Свикват депутатите в 13 ч. за гласуването на премиер и нов кабинет

Няма коментари.

Няма коментари!

Все още няма коментари.

Остави отговор