Синият талон на автомобилите е абсолютно излишен и ще отпадне в максимално кратък срок. Няма да има удостоверения за семейно положение и за наследници в някои случаи. Ще премахнем и печатите на администрацията. 

Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов по Bulgaria ON AIR. В момента ние сме куриер на администрацията, носим от едно гише на друго гише удостоверения, това може да отпадне доста бързо. Други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но тях ще ги анализираме впоследствие, допълни той. Никой няма да може да ви разходи през целия град и накрая да каже: ама тук има кръгъл, не плосък печат, увери Божанов.

За да се осигури по-бърза регистрация на автомобил пък ще може да се запазва онлайн час за канал. Всичко останало ще може да се плати онлайн – такси, включително екотаксите, за обработка на документи. Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР – изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно ГТП(Годишен технически преглед) в 7-дневен срок. Така, че да няма опашки в КАТ, обясни министърът.

Всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи – след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка“, подчерта той. В такъв случай няма проблем, ако обаче получите такова съобщение, докато сте си вкъщи, можете веднага да сигнализирате, обясни Божанов.

Ще стартираме и електронната идентификация. Имаме обещания в максимално кратки срокове – до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва е-услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон или и на двете места, е технически детайл. От утре започваме да работим и по това, допълни Божанов.

По думите му тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.
Кой е Божидар Божанов?
Министърът на електронното управление Божидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи.

Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа. Завършил “Голдсмитс колидж”, част от Лондонския университет.

Бил е в групата на ИТ експерти „Общество.бг“, работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. Активно участва в промотирането на електронното управление.

Роден е в Бургас, израснал е в Димитровград и е живял в София и Амстердам.