2021 беше изключителна година. Преживяхме нови 365 дни белязани от пандемията от коронавирус. Цялата година мина в броене на статистика – заболели, излекувани, загубили битката с вирусната инфекция, ваксинирани – с първа, с втора доза. Затягане и разхлабване на мерки, дискусии за и против ваксините. Всеки ден до края на 2021 г. ще ви припомняме най-важните събития от отминалите месеци.

Спорове за изчегъртване и поемането на нов политически курс в страната. Да, точно така. Освен с поредните драми и страхове с ковид 19 ще запомним 2021-ва година и с безпрецедентните трикратни предсрочни избори и с това, че през тази година ни се наложи да отидем до урните цели четири пъти. За първи път гласувахме машинно. За първи път гласувахме 2 в 1 за парламент и президент. Гледаме с надежда, че бъдещето ще е по-добро.

И така как започна годината в Пазарджик?

Час след настъпването на 1 януари на 2021г. в Родилното отделение на МБАЛ-Пазарджик първата си глътка въздух пое първото новогодишно бебе. Момченцето е рожба на 19-годишна жена от велинградското село Грашево.

Няколко дни по-късно в същото лечебно заведение проплака и първото бебе с антитела срещу коронавирус. Случаят е безпрецедентен не само за града, но и за научната общност, тъй като до момента се смяташе, че по време на бременност майката не може да предаде коронавируса на бебето в утробата й. В МБАЛ – Пазарджик обаче лекарите установиха точно обратното.

Заради пандемията традиционните къпанки и чествания на Бабинден във Велинград и Голямо Белово бяха отменени, а въпреки вълната от болни една жена отпразнува своя 98-ми рожден ден в Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ-Пазарджик, където се погрижиха за нея след падане.

Годината започна с преструктуриране на Районните прокуратури във Велинград, Пещера и Панагюрище, които станаха териториални поделения на пазарджишката районна прокуратура с цел оптимизация на натоварването между звената. Първите предсрочни избори за нов парламент бяха насрочени за 4 април, а областният управител издаде заповед за провеждането на консултации за състава на РИК –Пазарджик.

В Община Пазарджик започна изграждането на изцяло нова сграда за детска градина в с. Главиница. В областния център започна обновлението на големия басейн на Балона и прилежащите територии, а към досегашните зони с безплатен интернет на обществени места се добавиха още центъра на града и двата парка: „Острова” и „Писковец”.

За 46-ти път фестивалът „Зимни музикални вечери – проф. Иван Спасов“ развълнува душите на пазарджишките почитатели на симфоничната музика, а адвокат Златко Митрев беше избран за представител на Община Пазарджик в Общото събрание на акционерите на МБАЛ – Пазарджик.

След почти 100-годишен живот беше разрушен съществуващия мост над река Бошулска, за да бъде изграден нов мост с две ленти за движение и тротоари.

34-годишен мъж оцеля по чудо след сблъсък с влак малко преди спирка Ковачево, а 180 спортисти останаха блокирани в снежен капан в националната спортна база в Белмекен, заради преспи с височина над 2 метра.

През януари 44-годишият комисар Ангел Ангелов пое Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик, а носителката на титлата Мисис Баба Дони Чачова се раздели със своя съпруг и екскмет на Стрелча Стойно Чачов.

Глобиха кмета на община Велинград заради незаконно сметище в Драгиново, а в Брацигово стартира рекултивация на съществуващото бунище. Десетки къщи на територията на община Ракитово бяха засегнати от проливните дъждове на 13 януари. За подпомагане на пострадалите семейства в трите населени бяха места отпуснати 12 800 лв.

Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ стана първото училище в страната, което за втори път спечели голямата награда на Бюрото на Европейския парламент в България по програмата „Училище посланик на Европейския парламент“.